Krovno strukovno udruženje europskih liječnika u otvorenom pismu ministru Kujundžiću osudilo robovlasničke ugovore o specijalističkom usavršavanju

17.04.2017.

Krovno strukovno udruženje europskih liječnika (CPME - The Standing Committee of European Doctors1) uputilo je ministru zdravstva prof. dr. Milanu Kujundžiću otvoreno pismo u kojem daje  punu podršku Hrvatskoj liječničkoj komori u njenim naporima da osigura pravične ugovore o specijalističkom usavršavanju liječnika. U pismu CPME naglašava da su financijske sankcije, kojima su kroz ugovore o specijalizaciji izloženi hrvatski liječnici, diskriminatorne i suprotne smjernicama Globalne strategije o ljudskim resursima u zdravstvu Svjetske zdravstvene organizacije.  Financijsko sankcioniranje u ovom europskom udruženju smatraju kršenjem osobnih prava europskih državljana, kao što su pravo na slobodan odabir profesije, pravo na plaćeni radi kao i pravo na slobodno kretanje tj. pravo da liječnici traže zaposlenje u drugim ustanovama i u drugim državama EU. 

"U potpunosti podržavamo Liječničku komoru u njenom suprotstavljanju svakom zakonskom rješenju koje na ovakav način  kažnjava liječnike koji se specijalistički usavršavaju. Kršenjem osobnih prava europskih državljana stvara se okruženje koje je u suprotnosti s europskim i međunarodnim politikama za zdravstvene radnike" stoji u pismu Udruženja europskih liječnika, koje je potpisao predsjednik CPME-a, dr. Jacques de Haller.

Udruženje europskih liječnika u pismu ministru Kujundžiću naglasilo je da je svjesno problema „odljeva mozgova” i kadrovske održivosti hrvatskog zdravstva. "Pozivamo  vas stoga da uvedete pozitivne poticaje kako biste osigurali održiv zdravstveni sustav I očuvali visoku kvalitetu zdravstvene zaštite. Vjerujemo da ćete u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom i drugim relevantnim dionicima naći odgovorno rješenje ovog problema", zaključuje CPME u svom otvorenom pismu.

„Pismo krovnog udruženja europskih liječnika dokaz je da smo u pravu kad zagovaramo promjenu paradigme politike kadrovske stabilizacije zdravstvenog sustava. Zalažemo se da dokazano neuspješnu politiku sprječavanja odlaska liječnika iz Hrvatske zamijeni politika zadržavanja liječnika u Hrvatskoj. Smatramo da bi poticajne mjere bile značajno učinkovitije od postojećih kažnjavajućih. Podaci da je među onima koji su napustili Hrvatsku 40% liječnika bez specijalizacije, odnosno da je gotovo polovica otišlih mlađe od 37 godina jasno pokazuju da mladi hrvatski liječnici ne žele biti suvremeni robovi i da su spremni i sposobni ne samo raditi već se i stručno usavršavati u inozemstvu. Komora će i dalje nastojati da se u Hrvatskoj liječnicima osiguraju uvjeti koji će jamčiti ostvarivanje naših profesionalnih ambicija. U tom nastojanju bit ćemo konstruktivan parter svim dionicima u društvu“, rekao je predsjednik HLK-a, dr.sc. Trpimir Goluža.

Podsjetimo, od ulaska Hrvatske u EU 551 liječnik napustio je hrvatski zdravstveni sustav , otišao na rad u inozemstvo i nije se vratio u Hrvatsku, a još 750 liječnika prikupilo je svu potrebnu dokumentaciju za odlazak.   

Otvoreno pismo u cijelosti možete pročitati ovdje.

 1 The Standing Committee of European Doctors(CPME) je krovni savez nacionalnih liječničkih udruženja u 28 država Europske unije. www.cpme.eu
vrh stranice