Za brzobrodsku hitnu pomoć osigurali šest milijuna kuna

27.07.2016.

Za osnivanje brodske hitne medicinske pomoći Ministarstvo zdravlja preko Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) osiguralo je šest milijuna kuna. Broj potrebnih brodova, njihova opremljenost, lokacije i vezovi bit će sadržaj studije za koju je Hrvatski zavod za hitnu medicinu raspisao natječaj
Izradu studije procijenili su na 200.000 kuna, a njome će se procijeniti izvodivost i isplativost brzobrodske hitne pomoći. Najbolji ponuđač morat će Zavodu dostaviti sve podatke i detalje u roku sljedeća tri mjeseca. Tako je za osnivanje brodske hitne medicinske pomoći Ministarstvo zdravlja preko Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu (HZHM) osigurao šest milijuna kuna. Broj potrebnih brodova, njihova opremljenost, lokacije i vezovi bit će sadržaj studije.

Razvedenost obale i 48 nastanjenoj otoka na kojima živi 122. 418 stanovnika koji su dsikriminirani u u pravu na hitnu pomoć dovoljan su razlog za prvi korak osnutka brzobrodske hitne pomoći. Naime, hitne pacijente s otoka dosad se prevozi trajektima,čamcima, brodovima koji nisu adekvatno opremljeni ni prilagođeni za medicinski prijevoz.
"Nedostatci dosadašnjeg načina prevoženja hitnih pacijenta morem su da se najčešće oslanja na dostupnost redovnih trajektnih linija što onemogućava hitni prijevoz kada linija nema, značajno je sporiji i skuplji način prijevoza. Za vrijeme prijevoza pacijent se nalazi u cestovnom medicinskom vozilu u unutrašnjosti trajekta često izložen utjecaju vremenskih prilika budući da se motor vozila mora isključiti", stoji u pozivu na natječaj čiju je organizaciju Ministarstvo zdravlja organizacijski prepustilo HZHM-u.

Organizirana pomorska hitna medicinska služba, navodi se u pozivu, omogućila bi smanjenje odzivnog vremena, dostupnost, jednakost i poboljšanje kvalitete pružene hitne medicinske usluge koja bi se provodila za potrebe hitnog medicinskog prijevoza s otoka, pružanja hitne medicinske skrbi na moru, pružanja hitne medicinske skrbi u posebnim situacijama/masovnim nesrećama, prijevoz medicinskog osoblja u hitnim situacijama, ali i osnaživanje prekogranične zdravstvene zaštite.
vrh stranice