Veledrogerije bolnicima prijete ovrhama, upitna opskrba lijekovima

26.07.2016.

Hrvatske bolnice su u prvih šest mjeseci 2016. godine nagomilale najmanje 1,2 milijarde kuna duga za lijekove, a rokovi plaćanja veledrogerijama premašili su u slučajevima nekih bolnica i 700 dana. Zbog toga bi opskrba bolnica lijekovima u idućim tjednima mogla postati upitna, upozoravaju iz veledrogerija, a to bi značilo blokade bolničkih računa i upitnu opskrbu bolnica lijekovima. Smatra se da bolnice zbog lijekova duguju ukupno više od tri milijarde kuna
Ako se rokovi plaćanja za lijekove i medicinski potrošni materijal ne skrate, već u kolovozu mogu se očekivati prve ovrhe prema najvećim dužnicima, što bi značilo blokade bolničkih računa piše Novi list.
Jasmimo Herceg, direktor Medike i predsjednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) smatra da je to jedini potez koji im preostaje ako zdravstvena administracija ne poduzme korake u podmirenju zdravstvenog duga.
Ukupni dug bolnica, smatra se, premašio je čak 3 milijarde kuna, a ima tendenciju rasta. Predstavnici farmaceutskog sektora navode da su rokovi plaćanja u nekim bolnicama premašili 700 dana. Ako se nešto hitno ne poduzme, kaže Herceg, robe neće biti dovoljno za cijelo ljeto.
Dužnici s najduljom odgodom plaćanja su OB Vinkovci (740 dana), OB Sisak (620 dana), a među najboljim platišama riječka bolnica s odogod plaćanja od 200 dana.
Herceg pojašnujava da im dobaljvači od ulaska Hrvatske u EU inzistiraju na striktnom pridržavanju rokova plaćanja, dok istodobno veledrogerije muku muče s naplatom bolničkog duga.
U trenutku kad im dobavljači obustave isporuku robe, iči će u ovrhem, a to bi se, kaže Herceg, moglo dogoditi u sljedećih nekoliko tjedana. Herceg zamjera ministru zdravlja Dariju Nakiću što se nije dovoljno bavio ovim problemom.
vrh stranice