Klinički bolnički centar Osijek objavio natječaj za 33 specijalizacije

25.07.2016.

Nudi se osam specijalizacija iz Hitne pomoći, ali njih nitko neće. Nude i po jednog za abdominalnu kirurgiju, opću internu medicinu, dječju kirurgiju, fizikalnu medicinu, internu medicinu, ortopediju i traumatologiju, otorinolaringologiju, plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, pulmologiju, reumatologiju, transfuziju i paradontologiju. Po dva se specijalizanta traži za hematologiju, kardiologiju, maksilofacijalnu kirurgiju, nefrologiju, pedijatriju i oralnu kirurgiju. (Foto: KBC Osijek)

Klinički bolnički centar Osijek objavio je natječaj za izbor pristupnika za odobravanje specijalizacije za sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme za desetke doktora medicine.
Bolnica bi tako dobila 33 specijalizanta - po jednog za abdominalnu kirurgiju, opću internu medicinu, dječju kirurgiju, fizikalnu medicinu, internu medicinu, ortopediju i traumatologiju, otorinolaringologiju, plastičnu rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju, pulmologiju, reumatologiju, transfuziju i paradontologiju. Po dva se specijalizanta traži za hematologiju, kardiologiju, maksilofacijalnu kirurgiju, nefrologiju, pedijatriju i oralnu kirurgiju, dok se za hitnu medicinu traži njih čak osam, prenosi Glas Slavonije.
- Iz ovih je područja deficit djelatnika, zbog odlazaka u mirovinu, iseljavanja u inozemstvo. Zato se 'krpamo' specijalizantima s drugih odjela. Neuspješno tražimo specijalizante za hitnu medicinu, a kad bismo ih imali, Centar za objedinjeni hitan prijam funkcionirao bi bolje - ističe dr. Kopić.
Kad je u pitanju oralna kirurgija, u Osječko-baranjskoj županiji potrebna su tri specijalista, navodi dr. Kopić, a imamo samo jednog. Žalbe su svakodnevne, jer bolesnici nemaju kamo otići, a specijalisti su potrebni i radi Studija dentalne medicine. 

- Ovo je pogled u budućnost, jer ako ne gledamo u tom smjeru, dogodit će se situacija kao s ortodontima, odnosno nedostatak kadra. Jer, zašto bi netko tko treba operirati umnjak morao ići u Slavonski Brod ili Viroviticu - govori dr. Vlatko Kopić, zamjenik v. d. ravnatelja KBC-a Osijek.
Kako dnevno kroz osječki KBC prođe i do 10.000 pacijenata, vidljivo je, kaže, da se sve više bolesnika upućuje u osječku, a ne u neku od zagrebačkih bolnica. Uz uvođenje nekih novih metoda i širenje djelatnosti, potreba za kadrom sve je veća, a kada završe specijalizaciju, novi će specijalisti dodatno podići razinu kvalitete zdravstvene usluge.

vrh stranice