Uspjeh: Dječaku oboljelom od tumora ugradili rastuću endoprotezu

21.07.2016.

U Klinici za dječje bolesti Zagreb medicinski tim predvođen profesorom Robertom Kolundžićem uspješno je izveo prvu operaciju ugradnje rastuće tumorske endoproteze noge u Hrvatskoj koja je ugrađena 9-godišnjem dječaku oboljelom od osteosarkoma, čime je Klaićeva bolnica postala peti centar u Europi u kojem se radi taj zahvat. Najbliži centar gdje se takvi zahvati obavljaju je Beč, pa je cilj postati centar izvrsnosti za dječju ortopediju u ovom dijelu Europe

Devetogodišnji Jan 40 dana nakon operacije uspješno se oporavlja i trenutno hoda uz pomoć štaka, no naši liječnici očekuju da će se nakon potpunog oporavka u cijelosti moći oslanjati na nogu.
"Riječ je personaliziranom implantatu koji zamjenjuje dio zgloba i dijela bedrene kosti, a napravljen je na temelju snimki magnetskom rezonancom. Proteza sadrži mehanizam koji djeluje po principu elastične opruge i omogućava da se ona u lokalnoj anesteziji otpušta i produžava te time prati rast djeteta", kazao je na konferenciji za novinare prof. dr. Robert Kolundžić, specijalist ortoped iz Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice.
Onkološka ortopedija, istaknuo je, izuzetno je napredovala u posljednjih 20-ak godina, pa je danas, umjesto amputacije kao jedinog rješenja za takve bolesnike, moguća rekonstrukcija ekstremiteta koja je uspješna u 85 posto slučajeva.

Dječja hematoonkologinja Aleksandra Bonevski istaknula je kako je dječak, zbog visokorizičnog osteosarkoma, tijekom godine dana koliko se bori s bolešću, morao proći kemoterapijske cikluse prije i nakon operacije, što je uz samu operaciju bilo izuzetno zahtjevno za njega i njegovu obitelj te liječnike.

"Radi se o rijetkoj bolesti i takvih bolesnika imamo između tri i pet novootkrivenih godišnje, a ovakvi zahvati omogućuju da se kod oboljelih spase oboljeli ekstremiti", kazala je Bonevski.
Uz profesora Kolundžića, u operaciji su sudjelovali liječnici specijalisti Odjela za dječju ortopediju Klinike za dječje bolesti.
V.d. ravnatelj Klaićeve dr. Zoran Bahtijarević ističe kako im je cilj postati centar izvrsnosti za dječju ortopediju u ovom dijelu Europe, te očekuju kako će za takve ortopedske zahvate biti interesa i iz zemalja šire regije.
Cijena rastuće proteze iznosi 300.000 kuna, a najbliži centar gdje se takvi zahvati obavljaju je Beč. No, za razliku od Hrvatske, gdje sama operacija stoji 20.000 kuna, u Beču ona stoji 100.000 eura.
Dr. Bahtijarević naveo je da je proteza za malenog Jana nabavljena iz bolničkog proračuna, ali kako bi taj trošak Klaićevoj trebao pokriti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

vrh stranice