Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE " />

Zbog mobinga nad liječnicima, slovenski sindikat traži pomoć Vijeća Europe

12.12.2016.

Nad slovenskim  se liječnicima zbog nedavnog štrajka provodi svojevrsni mobing, a njihov je sindikat proglašen "državnim neprijateljem", navodi se u pismu povjereniku za ljudska prava Vijeća Europe Nilsu Muižnikesu,  koji potpisuje predsjednik slovenskog liječničkog sindikata Fides dr. Konrad Kuštrin, prenosi Hina.

U pismu dr. Kuštrin ističe kako je u Sloveniji zbog nedavnog dvotjednog liječničkog štrajka i dogovorenih 40 milijuna eura za poboljšanje stanja u javnim zdravstvenim ustanovama, stvorena vrlo netolerantna atmosfera u kojoj su ih ostali sindikati javnog sektora optužili da ruše sustav plaća kako bi poboljšali svoju pregovaračku poziciju kao i da u kampanji protiv liječnika sudjeluju i dvije stranke iz vladajuće koalicije.  Predsjednik Fidesa stoga moli za savjet kako djelovati u toj "urgentnoj" situaciji.

Kao primjer nezadovoljstva stanjem u javnom zdravstvu koje se neopravdano usmjerava na liječničku profesiju, dr. Kuštrin je naveo slučaj od prije tri mjeseca kad je pacijent u bolnici u Izoli ubio liječnika jer je dugo čekao na operaciju i policajca koji se našao na mjestu događaja.

Ostali sindikati u javnom sektoru pripremaju javne demonstracije kako bi se izborili za svoje zahtjeve za većim plaćama koji su puno veći od liječničkih te pritom upiru prste na liječnike prikazujući ih u javnosti kao dežurne krivce za nezadovoljstvo, zbog čega nas se percipira kao državne i klasne neprijatelje, navodi dalje dr. Kuštrin.

Sindikati iz javnog sektora: „Liječnički sindikat laže“

"U pismu je cijeli niz krivih činjenica, u gotovo nijednoj rečenici nema istine, a neke iznesene optužbe imaju nevjerojatne dimenzije", komentirao je za ljubljansko "Delo" Branimir Štrukelj, predsjednik sindikata zaposlenih u obrazovanju i znanosti.

Predsjednik sindikata javnih službenika Jakob Počivavšek izjavio je za "Delo" da je u pismu liječničkog sindikata povjereniku Vijeća Europe "mnogo laži", te da je osnovni zahtjev javnog sektora da budu u pravima jednaki.

No, to što je vlada potpisala sporazum s liječnicima o njihovim zahtjevima znači da su se promijenili i uvjeti pod kojima su s vladom spremni pregovarati i ostali, pojasnio  je Počivavšek.

Slovenski mediji  navode da bi pristanak vlade na ispunjenje zahtjeva ostalih sindikata značilo probijanje deficita u državnom proračunu za iduću godinu koji je parlament već prihvatio, na što vlada ne može pristati. Predviđaju da će stoga do kraja godine vjerojatno morati u parlament uputiti prijedlog interventnog zakona o plaćama za javne službenike i ostali javni sektor.

vrh stranice