Akademik Kusić: Prošla godine bila je najaktivnija u povijesti HAZU-a

28.04.2017.

Istaknuti hrvatski znanstvenici i drugi ugledni gosti okupili su se jučer u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na svečanoj sjednici povodom Dana HAZU-a i 156. godišnjice osnutka Akademije. Tom su prilikom tradicionalno dodijeljene i nagrade Akademije za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2016. godinu.

Nagrade se dodjeljuju za područje prirodnih znanosti i matematike, filoloških znanosti, za područje književnosti, likovnih umjetnosti, glazbene umjetnosti, za područje tehničkih znanosti, te za područje medicinskih znanosti koja je uručena prof.dr.sc. Maji Valić.

Predsjednik Hrvatske akademije, akademik Zvonko Kusić, u svom je govoru istaknuo da se 29. travnja navršava 156 godina otkako je Hrvatski sabor na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera donio odluku o osnutku Akademije. Kazao je da je Strossmayer bio vizionar koji je gledao stoljećima unaprijed te osnutkom Akademije, modernog Sveučilišta u Zagrebu i Strossmayerove galerije starih majstora stvorio temelje da se Hrvati znanošću, znanjem, obrazovanjem i kulturom pozicioniraju među europskim narodima, a Zagreb postane istinska hrvatska metropola.

Osvrnuvši se na 2016. godinu, akademik Kusić je rekao da se radilo o jednoj od najaktivnijih godina u povijesti Akademije jer je održano 429 događanja, od čega 107 znanstvenih skupova na kojima su obrađene sve relevantne društvene teme i doneseni zaključci utemeljeni na znanstvenim, stručnim i etičkim načelima, uz pravilo da nikad ne kritizira, a da se ne predlože realna rješenja.

Zahvaljujući Hrvatskoj akademiji i njenim članovima u protekloj godini objavljene su 273 publikacije, od kojih se izdvaja knjiga Hrvatska prirodna bogatstva s opsežnim popisom i analizom prirodnih bogatstava od nacionalnog interesa te prijedlozima za njihovu zaštitu i racionalno iskorištavanje.

„Radi se o jednom od najvažnijih projekata u povijesti Akademije. Ako je Bašćanska ploča krsni list hrvatskog naroda, onda je knjiga Hrvatska prirodna bogatstva osobna iskaznica Hrvatske”, kazao je akademik Kusić.

Svečanoj sjednici povodom Dana HAZU-a nazočio je i predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr.sc. Trpimir Goluža.

vrh stranice