Petomjesečni staž za mlade liječnike nije dovoljan

29.04.2017.

Petomjesečni staž koji u Hrvatskoj prolaze mladi liječnici kako bi nakon završenog fakulteta dobili licence za obavljanje liječničkog poziva nedovoljan je za kvalitetnu pripremu za rad s bolesnicima – upozorio je u današnjem izdanju Novog lista doc. dr. Alen Protić, inače predstavnik Hrvatske liječničke komore u radnoj skupini za izmjenu Pravilnika o pripravničkom stažu doktora medicine koja će se prvi put sastati sljedeći tjedan. 

Komora je za sada jedina dala prijedlog prema kojem bi stažiranje trebalo ponovno trajati godinu dana, a sam edukacijski proces mladih liječnika prema tom prijedlogu izmijenjen je s glavnim ciljem da nakon odrađenog staža liječnik stekne potrebne kompetencije za rad u hitnim službama, ordinacijama opće prakse u udaljenim mjestima i turističkim ambulantama.  

Sa sadašnjim trajanjem staža od pet mjeseci i postojećim načinom edukacije, mladi liječnici nakon dobivanja licence, ističe doc. dr. Protić u razgovoru za Novi list, na svoja prva radna mjesta, što su često ambulante na otocima i udaljenim mjestima izvan gradova te ispostave hitnih pomoći, odlaze nedovoljno osposobljeni za svoj primaran poziv: rad s ne-bolničkim pacijentima i spašavanje života.

Novost u Pravilniku je i prijedlog izbornog dijela staža u trajanju od dva mjeseca koji bi liječnik odradio po vlastitom izboru prema grani medicine koja ga zanima.

Osim toga, namjera Komore je novim Pravilnikom revidirati mentorski sustav u kojem bi mentori trebali biti adekvatno plaćeni i motivirani, ali i ocjenjivani.

Mentor bi pod sobom mogao imati dva do četiri stažista čija bi obveza bila u sklopu staža proći sve tečajeve bez kojih se, kako tvrdi dr. Protić, u inozemstvu ne može niti pristupiti pacijentu.

 „Smanjivanje trajanja staža prije nekoliko godina s godine na pet mjeseci zbog ušteda u zdravstvu najlošiji je mogući potez hrvatske zdravstvene administracije u povijesti. Neprirodno se staž smanjio, a istovremeno su se subspecijalizacije dodatno razvile što je još više poremetilo edukaciju pojedinih stažista“, rekao je doc. dr. Protić.   

vrh stranice