Čelnici HLK-a sa županom Bajsom; podrška prvim konkretnim mjerama za ostanak liječnika u svojim sredinama

31.07.2018.

Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Krešimir Luetić sa suradnicima sastao se u utorak sa županom  Bjelovarsko-bilogorske županije koja je prva donijela konkretne mjere koje će potaknuti ostanak liječnika u svojim sredinama, a središnju vlast upozorio kako nije dobro da “država liječnicima uzima čak polovicu tih subvencija".

"Hrvatska liječnička komora podržava prve trajne mjere u Hrvatskoj vezane uz zapošljavanje i ostanak liječnika i medicinskog osoblja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, napustilo ju je 600 liječnika, a dodatnih 1.500 liječnika ima pripremljenu svu dokumentaciju i može sutra otići. To je velik problem i kako bismo ga riješili, potrebne su konkretne mjere poput ovih koje je donijela Bjelovarsko-bilogorska županija. Nužno je da se u rješavanje tog problema uključi i središnja vlast", istaknuo je Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore koja okuplja oko 20 tisuća liječnika.

Kako bi privukla nove i zadržala postojeće liječnike, Bjelovarsko-bilogorska županija pripremila je paket stalnih mjera koje će trajati do 2020. godine, a riječ je o subvencioniranju troškova podstanarstva, plaćanju rata stambenih kredita i edukacije.

"U županijskom proračunu planiran je iznos od milijun kuna godišnje, pri čemu će se u prosjeku izdvajati 40 tisuća kuna po liječniku. Međutim, od spomenutog iznosa državi na račun poreza i ostalih nameta odlazi polovica iznosa”, objasnio je  župan Bajs dodavši  da to ne smije biti prepreka.

Najavio je da će se liječnici moći javljati za potpore tijekom čitave godine, a one će vrijediti dokle god će raditi na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

"S obzirom na to da je početna neto plaća liječnika u domu zdravlja oko 8,5 tisuća kuna mjesečno, na ovaj način, izračunali smo, stimulirat ćemo ih s otprilike jednom četvrtinom plaće", rekao je župan Bajs dodavši kako su mjere osmišljene u suradnji s predstavnicima struke.

vrh stranice