Dr. sc. Goluža poručio upravama bolnica da izađu na tržište i bore se za liječnike!

„Ključ hrvatskog zdravstva su ljudi, a nama odlaze liječnici koji su kičma sustava, uvjereni u svoje znanje i vještine i koji više ne žele raditi u neuređenom sustavu u kojem glavnu riječ ima politika“ upozorio je predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimir Goluža na 2. zdravstvenom kongresu „Budućnost zdravstvene industrije“ u organizaciji Poslovnog dnevnika.

Prema podacima HLK do sada je podneseno 1196 zahtjeva liječnika za odlazak u inozemstvo, a iz sustava ih je otišlo oko 500.

Na panel diskusiji konferencije na temu kako zaustaviti odljev stručnjaka, istaknuto je kako su bolji financijski uvjeti  tek jedan od razloga odlaska liječnika, te da mnogi napuštaju Hrvatsku zato što su izgubili povjerenje u sustav te ne vide mogućnost daljnjeg napredovanja i stručnog usavršavanja, odnosno muči ih besperspektivnost. 

U KBC Rijeka se vratilo čak 12 anesteziologa!

Jedna od rijetkih bolnica koji nemaju problema s odljevom specijalista je KBC Rijeka, čiji je ravnatelj prof. dr. Davor Štimac otkrio kako su riješili taj problem. Ponajprije, razgovarali su s ljudima koji su željeli otići i istodobno im ostavili prostora za povratak ponudivši im godinu dana neplaćeno. To je rezultiralo povratkom čak 12 anesteziologa iz Irske! Isto tako, ravnateljstvo svaki tjedan ima sastanak sa specijalizantima kako bi saznali koji ih problemi muče i to od praktičnih, svakodnevnih do stručnih. Raspisali su i unutarnje stipendije za odlazak na mjesec dana u inozemstvo, a riješili su i problem nedostatka specijalista u manjim sredinama tako što iz KBC-a šalju svoje liječnike i što svi rado prihvaćaju, naglasio je prof. dr. Štimac.

Pasivnost uprava bolnica i lokalne zajednice

Na komentar prof. dr. Marine Kuzman iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, kako Hrvatska nisu samo KBC-ovi, dr. sc. Goluža je istaknuo primjer KBC-a Split koji je, kako je rekao „miljama daleko“ u svakom pogledu od KBC-a Rijeka. Rekao  je kako nam na čelu bolnica i klinika trebaju sposobni ljudi, jer ne znači ako ste uspješan profesor da ste i dobar menadžer.  Upozorio je na pasivnost bolnica i lokalne zajednice u privlačenju i zadržavanju liječnika te poručio upravama bolnica da se izbore na tržištu i za najbolje liječnike i za bolje i jeftinije uređaje. Podsjetio je i na dosadašnji, tzv. robovlasnički  model specijalističkog usavršavanja liječnika, koji zasigurno nije motivirao ne samo specijalizante nego i ravnatelje da se imalo potrude oko svojih zaposlenika; „Ako su vezani ugovorom na 16 godina, čemu bi se poslodavac uopće bavio njima“, zaključio je predsjednik HLK-a.    

vrh stranice