Zaustavljanje odljeva hrvatskih liječnika jedan od prioriteta novog ministra

Dostupnija zdravstvena zaštita svima i zaustavljanje odljeva hrvatskih liječnika u inozemstvo, bit će prioriteti novog ministra zdravstva prof. dr. Milana Kujundžića, barem se tako može zaključiti iz njegovih izjava medijima.


Jedan od osnivača Hrvatskog liječničkog sindikata

Taj ugledni liječnik, specijalist interne medicine i subspecijalist gastroenterologije od 1996., pročelnik je Zavoda za gastroenterologiju u KBC-u Dubrava u kojoj je od 2004. do 2012. obnašao i dužnost ravnatelja. Od 1990. do 2004. bio je glavni tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata, a kratko vrijeme i pomoćnik tadašnjem ministru zdravstva Andriji Hebrangu (2004.). Izvanredni je profesor na Katedri za internu medicinu zagrebačkog Medicinskog fakulteta i Medicinskog fakulteta u Mostaru.

U ministarsku fotelju nakon odličnog rezultata na izborima

U politiku je ušao aktivirajući se u HDS-u Marka Veselice, da bi od 1992. do 2013. bio član HDZ-a iz kojeg je istupio nakon što je od Tomislava Karamarka izgubio u drugom krugu na unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke (za stotinjak glasova). Napustivši HDZ osnovao je stranku „Hrvatska zora“, a bio je i predsjednički kandidat 2014. godine, no ispao je u prvom krugu dok se „mrtva utrka" vodila između Ive Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović. 
U HDZ se vratio nakon što je novo vodstvo na čelu s Andrejem Plenkovićem preuzelo stranku i na parlamentarnim izborima postigao odličan rezultat jer je zahvaljujući preferencijalnim glasovima uspio osvojiti saborski mandat iako je bio na zadnjem, 14. mjestu na HDZ-ovoj listi u 10. izbornoj jedinici. 

Tko puno obećava obično nema uvid

Na upite novinara što će sve promijeniti i učiniti u tom zahtjevnom sektoru preopterećenom problemima, novi ministar je mudro odgovorio da onaj tko na početku puno obećava obično nema uvid te da on samo može reći kako će raditi sustavno i strpljivo uvažavajući sve strane u sustavu, ponajprije pacijente. Spreman je uvesti red, rad i disciplinu u zdravstvo, no nije sklon, prema vlastitom priznanju, revolucijama i velikim reformama. Najprije će, najavio je, „gasiti požar“ u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kojoj nedostaju timovi te pomoći manjim bolnicama koje se bore s nedostatkom liječnika.  Njih će zadržati u Hrvatskoj prema, kako je izjavio u Novom listu, „aljaškom modelu“, a on se sastoji od stimulacije većim plaćama, posebice liječnika u ruralnim područjima te rješavanjem njihova stambena pitanja. 

Potaknuti liječnike da rade više i da za to budu nagrađeni

Komentirajući iznova pokretanje disciplinskog postupka protiv njega pred Časnim sudom Komore, prof. dr. Kujundžić je rekao „kako je to samo potvrda da postoji demokracija u Komori i da neke stvari vidimo različito“. Priznavši da je možda preoštro nastupio izjavivši u predizbornoj kampanji kako 50 posto hrvatskih liječnika ne radi i ne želi raditi te da iza polovice titula stoji praznina, novi ministar zdravstva pojasnio je kako je najvažnije potaknuti kolege da rade više i da za to budu nagrađeni. „Većina liječnika su dobri, vrlo dobro educirani i respektirani u svijetu“, naglasio je.

Komora spremna konstruktivno surađivati

Predsjednik Komore dr. sc. Trpimir Goluža, izjavio je povodom imenovanja prof. dr. Kujundžića na mjesto ministra zdravstva „kako je Hrvatska liječnička komora spremna konstruktivno surađivati s novim ministrom, iako ne dijele iste vrijednosne stavove o radnoj etici i znanju hrvatskih liječnika“. Očekujući uspostavu zdravog partnerskog odnosa i otvoreni dijalog o svim problemima u zdravstvenom sustavu, predsjednika Komore glede novog ministra ohrabruje i činjenica što je  „kolega Kujundžić bio jedan od osnivača Hrvatskog liječničkog sindikata i gotovo 15 godina njegov glavni tajnik“. Stoga,  smatra, nije nerealno očekivati da će se prof. dr. Kujundžić založiti da hrvatski liječnici napokon dobiju strukovni kolektivni ugovor.  

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Daniela Dujmović Ojvan

vrh stranice