Obilježena 25. godišnjica spašavanja 108 ranjenika iz vukovarske bolnice

U organizaciji Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. i vukovarske Opće bolnice, u  subotu je u Vukovaru obilježena 25. godišnjica humanitarnog konvoja  “Liječnici bez granica”, kojim je 19. listopada 1991., iz razorene vukovarske bolnice i opkoljenog grada izvučeno 108 teških  ranjenika.

“Očekivali smo, i bio je takav sporazum, da će taj konvoj dva puta tjedno dolaziti u vukovarsku bolnicu i evakuirati sve ranjenike. Međutim,  prilikom izlaska konvoja iz Vukovara naišli su na mine. Dvije sestre “Liječnika bez granica” su tom prilikom ranjene i rekli su nam da više ne mogu dolaziti. Tako da smo tih zadnjih, najtežih mjesec dana bili ponovno prepušteni sami sebi, granatiranju i ubijanju i kada je Vukovar pao, ranjenici i mnogi od medicinskog osoblja završili su na Ovčari i očito na drugim grobištima, jer za dio njih još ne znamo gdje su skončali”, podsjetila je ratna i sadašnja v. d. ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

Sudionici obilježavanja obljetnice humanitarnog konvoja položili su vijenac i zapalili svijeću kod spomenika žrtvama Ovčare u krugu vukovarske bolnice, spomen obilježja na Trpinjskoj cesti, mjestu masovne grobnice na Ovčari te Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata.

Humanitarni konvoj organizirali su Ministarstvo zdravstva i “Liječnici bez granica”, međunarodna, humanitarna i nevladina organizacija, a konvoj kojim je 19. listopada 1991. izvučeno 105 ranjenika trebao je biti tek prvi konvoj iz opkoljenog Vukovara.

Mjesec dana poslije, 18. studenoga 1991., slomljena je obrana grada Vukovara, a iz bolnice je odvedeno najmanje 260 ranjenika, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991., na poljoprivrednom dobru Ovčari ubijeno njih 200 i zatim pokopano u masovnu grobnicu, dok sudbina ostalih još nije poznata.

vrh stranice