Dr. sc. Goluža u Otvorenom: „Očekujem od ministra da svaka kuna namijenjena zdravstvu u njemu i završi“

O stanju u zdravstvu, kadrovskom deficitu te neophodnim promjenama u sustavu koje nas očekuju, u HRT-ovoj emisiji „Otvoreno“ razgovarali su novi ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimir Goluža, saborska zastupnica Mosta dr. sc. Ines Strenja-Linić, te bivši ministar i saborski zastupnik SDP-a prim. dr. Siniša Varga


Uz pomoć struke riješiti probleme u zdravstvu 

Kako bi riješio nagomilane probleme u zdravstvu, prof. dr. Kujundžić je najavio kako će okupiti struku; od Liječničke komore do udruga u zdravstvu. Ispričao se ako je nekoga od kolega uvrijedio izjavom da bi neki u zdravstvu trebali raditi više, ali je i istaknuo da uistinu postoji značajan broj ljudi koji bi mogli više raditi, a one koje rade za to treba primjereno i nagraditi. 
Ponovio je kako je osnovni cilj ove Vlade stabilan zdravstveni sustav dostupan svim građanima te očuvanje ljudskih resursa. 

Prve izjave ministra ohrabrujuće

Prve izjave ministra Kujundžića su ohrabrujuće jer vidi problem u kadrovskom deficitu u sustavu, što će odrediti budućnost hrvatskog zdravstva, rekao je dr. sc. Goluža. Nadovezao se na spornu Kujundžićevu izjavu i rekao da velika većina hrvatskih liječnika vrijedno radi i želi raditi. Glede prijave ministra Etičkom povjerenstvu HLK-a, rekao je kako je to za njega završena priča od onog trenutka kada je prijavu uputio nadležnim tijelima Komore. Kujundžić je na to odgovorio da je legalist i da će se odazvati pozivu Suda časti.

Neophodna racionalizacija bolničkog sustava te povećanje broja zaposlenih

Dr. sc. Strenja-Linić istaknula je kako od 3,4 milijarde kuna namijenjenih za zdravstvo, iz državnog proračuna samo 1,9 milijardi kuna i završi u sustavu. „Država ne ispunjava sve svoje obaveze i ne plaća ono što je prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju dužna“ rekla je te dodala kako danas svi koriste zdravstvenu zaštitu, ali samo 30 posto onih koji rade uzdržavaju taj sustav. 
Mi se borimo da sustav kao takav postane održiv, a to se može racionalizacijom unutar bolničkog sustava i povećanjem broja zaposlenih, upozorila je saborska zastupnica Mosta.
„Očekujem od ministra Kujundžića da će se izboriti da svaka kuna koja je namijenjena zdravstvenom sustavu i završi u njemu“ rekao je dr. sc. Goluža. Ako u tome uspije, napravio je sjajnu stvar.

Država treba pronaći dodatne novce

„Zdravstveni sustav treba svim Hrvatima i mislim da će ova Vlada naći rješenje“, rekao je prof. dr. Kujundžić i dodao da se s manje novaca ne može raditi. Rješenje, dodao je, treba tražiti u uređenju sustava, kontroli potrošnje, a s druge strane, država treba pronaći dodatne novce. Smatra da se može i treba uštedjeti 700 milijuna kuna. Prim. dr. Varga je podsjetio kako je HDZ predizborno obećao da će osigurati dostatna sredstva za zdravstvenu zaštitu. Na žalost, u programu Vlade nema uopće spomena o financiranju hrvatskog zdravstvenog sustava, napomenuo je.

S prijedlogom specijalističkog usavršavanja doktora medicine Komora uskoro pred ministra 

Bilo je govora i o strukovnom kolektivnom ugovoru za liječnike, koji, istaknuo je predsjednik HLK-a, državu neće koštati niti kune, ali koji će uvažavati i urediti specifične uvjete rada liječnika. „Ako smo članica Europske unije, onda moramo poštivati i standarde koji u njoj vrijede, a strukovni kolektivni za liječnike je standard u EU“, naglasio je dr. sc. Goluža.
Što se tiče specijalističkog usavršavanja liječnika, predsjednik HLK je najavio kako će s prijedlogom cjelovitog koncepta za unapređenje specijalističkog usavršavanja doktora medicine koji je izradila Komora i koji je naišao na sjajan odjek među članovima, uskoro pred ministra. 

vrh stranice