Hrvatska ima samo 47 reumatologa

Hrvatska ima desetke tisuća oboljelih od upalnih reumatskih bolesti i svega 47 licenciranih reumatologa, istaknuto je na otvorenju 18. kongresa Hrvatskog reumatološkog društva u  Šibeniku.


Uz premali broj reumatologa, problem su i skučeni bolnički limiti iz kojih se u prvoj godini liječenja financiraju terapije, upozorio je reumatolog Branimir Anić te iznio primjer Danske, koja ima približan broj stanovnika kao i Hrvatska, a imao oko 180 reumatologa te Slovačke koja ih ima 160 i Češke 374.

Dokazano je da su stope bolovanja zbog reumatskih bolesti dvostruko veće, a trajanja bolovanja dvostruko dulja u onim područjima u kojima nema reumatologa, no cijela Slavonija ima šest reumatologa, Dubrovnik nema niti jednog, kao ni gradovi na sjeverozapadu zemlje poput Čakovca, Varaždina, Koprivnice, Bjelovara. U zagrebačkim KBC-ima liste čekanja su velike i u prosjeku se na prvi pregled čeka šest mjeseci, istaknuto je na skupu posvećenom liječenju boli reumatskih bolesnika i pedijatrijskoj reumatologiji.

Procjenjuje se da oko 40 tisuća ljudi u Hrvatskoj boluje od reumatoidnog artritisa, koji skraćuje radni vijek i život za desetak godina, onesposobljava oboljelog i uzrokuje dugotrajna bolovanja.

U Hrvatskoj su već desetak godina registrirani novi lijekovi, a s kojima oboljeli više nisu ovisni o tuđoj pomoći, radno su aktivni, ne trpe bolove i normalno žive, no mogu ih propisivati samo reumatolozi kojih u nekim dijelovima zemlje uopće nema. Zbog bolničkih limita i malog broja specijalista, ova zdravstvena skrb svim građanima nije jednako dostupna, upozoreno je na skupu.

vrh stranice