Hitno potrebna veća ulaganja u hrvatsku onkologiju!

U KBC-u  Zagreb u utorak je predstavljena nacionalna javnozdravstvena kampanja «Reci rukama“ kojom se Hrvatska pridružila globalnoj kampanji borbe protiv raka.  Poruka kampanje «Mi možemo. Ja mogu.» temelji se na ideji da svaka institucija, zajednica i svaki pojedinac mogu pridonijeti smanjivanju broja oboljelih i umrlih od raka.

Na predstavljanju kampanje istaknuta je potreba donošenja i implementacija sveobuhvatnog  Nacionalnog plana borbe protiv raka, budući da je pojavnost i smrtnost zloćudnih bolesti u Hrvatskoj u stalnom porastu. Naime, Hrvatska za onkologiju izdvaja samo 16 eura godišnje po stanovniku pa su hitno potrebna veća ulaganja u nove tehnologije liječenja kako bi se maligne bolesti stavile pod kontrolu.

Prema podacima za 2014. godinu, Hrvatska je u skupini zemalja sa znatnom stopom porasta učestalosti malignih bolesti, zajedno s Latvijom, Maltom, Portugalom i Rumunjskom. Po smrtnosti od raka od debelog crijeva na drugom smo mjestu u EU, odmah iza Mađarske.

Tomu u prilog idu i podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, po kojima godišnje u našoj zemlji od raka oboli 21.434 osoba, a umre ih 13.939, to jest svaki dan od raka umre 38 osoba.

S većom učestalošću onkoloških bolesti povećavaju se i troškovi dijagnostike i liječenja, za koje Hrvatska izdvaja dvostruko manje od prosjeka EU, upozorio je predstojnik Klinike za onkologiju prof. dr. Stjepko Pleština te pozvao na mobilizaciju "svih struktura u zemlji" kako bi se zaustavilo negativne trendove.
"Nedostupni su nam novi lijekovi i tehnologije koji su u najrazvijenijim europskim zemljama rak uspjeli pretvoriti u kroničnu bolest. Veća ulaganja u onkologiju u Hrvatskoj su nužna i hitna", istaknuo je prof. dr. Pleština upozorivši na zabludu da je ključ borbe protiv raka isključivo u prevenciji i ranom otkrivanju.

Riječ je o novim lijekovima i tehnologijama zahvaljujući kojima je petogodišnje preživljavanje u razvijenim europskim zemljama od svih vrsta raka prosječno 54 posto. "To više nije smrtonosna bolest", rekao je.
 Racionalizacijom nepotrebnih zdravstvenih usluga moglo bi se uštedjeti oko 30 posto novca u zdravstvenom proračunu. Tim novcem mogla bi se povećati dostupnost liječenja i lijekova koji donose visoku vrijednost bolesnicima, poručio je predstojnik Klinike za onkologiju.

Podrška nacionalnoj kampanji iskazuje se pisanjem poruke na ruku i slanjem na www.mi-mozemo-ja-mogu.hr  ili #MiMožemoJaMogu, odnosno na www.worldcancerday.org.

vrh stranice