Zdravstvena zaštita djece složenija nego ikad zbog novih bolesti i ovisnosti

Zdravstvena zaštita djece složenija je nego ikad u povijesti, pa naš temeljni zadatak nije liječenje bolesti, već provođenje postupka koji održavaju zdravlje djece",  upozorio na  12. Kongresu  Hrvatskog pedijatrijskog društva koji se ovaj vikend održao u Opatiji, njezin predsjednik prof. dr. Julije Meštrović.

Kongres je ove godine okupio više od 750 stručnjaka iz Hrvatske i svijeta, a održava se u okolnostima, kako je istaknuto, kada se među djecom i mladima šire tzv. nove bolesti, poput izloženosti nasilju, stresu, ovisnostima, lošoj prehrane ili pak pretilosti, pa je upravo pedijatar po definiciji zaštitnik interesa djece i njegova odgovornost nikad nije bila veća.

 "Današnja djeca izložena su neselektiranim sadržajima klasičnih te posebno novih medija kao i ovisnostima raznih vrsta s alkoholizmom na čelu. Djeca se danas ne bave tjelesnim aktivnostima, ne znaju se ni popeti na drvo, jer ga  u svom okružju niti nemaju. Pogledajte samo silinu marketinških kampanja za pivo tijekom važnih globalnih sportskih događanja. Ciljana skupina su upravo tinejdžeri, a uloge promotora preuzimaju glumci, pjevači,  pa čak i sami sportaši, upravo oni s kojima se tinejdžeri identificiraju. U nekim je zemljama, ne bez razloga, oglašavanje piva dozvoljeno tek u kasnim večernjim satima“, istaknuo je prof. dr. Meštrović.

Izrazio je zadovoljstvo stanjem u hrvatskoj pedijatriji i brojem pedijatara s obzirom na situaciju 2009. godine, kada je, kako je rekao, pedijatrijska služba bila devastirana. "Primarni zadatak bio nam je ustrojiti strategiju održavanja pedijatrije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Ponosni smo danas na broj pedijatara u Hrvatskoj te na odlično stanje u našoj pedijatriji, na svim razinama“.

vrh stranice