Plenković: „Fokusirat ćemo se na borbu protiv malignih bolesti“

Mandatar nove hrvatske vlade Andrej Plenković rekao je kako će se njegova Vlada kroz zdravstvene politike snažno fokusirati na borbu protiv malignih bolesti.

Izjavio je to povodom javnozdravstvene kampanje "Sačuvajmo zdrave dojke" koja je u ovu subotu započela edukativnim programom na glavnom zagrebačkom trgu te u glazbenom paviljonu parka Zrinjevac u organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska.

Cilj kampanje je informirati javnost o važnosti potrebe redovitog pregleda i samopregleda dojki. Plenković je obraćajući se okupljenim građanima istaknuo kako je potrebno u društvu napraviti iskorak i suočiti se s bolešću od koje u Hrvatskoj na godišnjoj razini obolijeva 2.300 žena. „Učinit ćemo maksimalan napor kako bi se ta zloćudna bolest na vrijeme detektirala i izliječila u ranoj fazi“, obećao je budući hrvatski premijer te dao potporu udrugama koje se godinama bore protiv te maligne bolesti.

“Važnost prevencije u sprječavanju nastanka bilo kojeg raka, pa tako i raka dojke, je neprocjenjiva. Cilj ove edukacije je, među ostalim, upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90 posto pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju“ istaknula je doc. dr. sc. Vesna Ramljak predsjednica udruge  Europa Donna Hrvatska koja prikuplja novac za kupnju aparata za intraoperativno zračenje koji omogućuje pacijentima da već tijekom samog operativnog zahvata prime terapiju zračenjem, a osim što smanjuje emisije zračenja, olakšava tijek liječenja i sam oporavak. Naime, umjesto 25-30 dolazaka na terapiju zračenjem, pacijent može već nakon nekoliko dana biti u krugu obitelji i na radnome mjestu.

vrh stranice