Ministarstvo zdravlja preimenovati u Ministarstvo zdravstva!

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić uputio je putem Jutarnjeg lista apel novoj Vladi da se aktualni naziv Ministarstvo zdravlja ponovno preimenuje u Ministarstvo zdravstva, jer je to u duhu hrvatskog jezika.   

Naime, zdravlje je stanje organizma pri normalnom radu organa, a zdravstvo je djelatnost koja se bavi zaštitom zdravlja i liječenjem bolesti. Osim Srbije i Crne Gore, koje imaju ministarstvo zdravlja (zar su nam oni bili uzori po pitanju jezika?),  većina slavenskih zemalja imaju ministarstvo zdravstva.  

Podsjetimo, preimenovanje Ministarstva zdravstva u zdravlje dogodilo se za vrijeme ministra Rajka Ostojića koji je na tadašnje prigovore jezikoslovaca  odgovarao kako mu je cilj u svom mandatu „vratiti hrvatsku medicinu u  vrh europske medicine i promijeniti paradigmu te ne govoriti o bolesti, nego o zdravlju kao temeljnom ljudskom pravu",  a kao dodatni argument za tu jezičnu akrobaciju naveo je i kako se diljem svijeta ministarstva zovu „Ministry of Health“, a ne „ Ministry of health services“.

 Je li za svog mandata prof. dr. Ostojić uspio vratiti hrvatsku medicinu u vrh europske, prosudite sami, no njegov drugi argument o engleskom nazivlju za to ministarstvo,  dr.sc. Jozić opovrgava u Jutarnjem,  pojašnjavajući  kako u „engleskom ne postoji jednorječna  istovrijednica hrvatske riječi zdravstvo (zdravstvo se prevodi kao  health services, medical services, health care itd.), što dokazuje da je hrvatski jezik nešto bogatiji i praktičniji od engleskog".  

Nadamo se da će u novoj Vladi i u novoj zdravstvenoj administraciji poslušati ovaj savjet jezikoslovca  te da će u svakom pogledu imati više sluha za prijedloge i savjete struke.      

vrh stranice