HZZO u akciji-zatvorio trećinu bolovanja zbog neopravdanosti

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) proveo je kontrolu bolovanja u 260 ordinacija obiteljske medicine te zbog neopravdanosti zatvorio 33 posto otvorenih bolovanja. Najviše je bolovanja zatvoreno u Splitsko-dalmatinskoj (43 posto) i Primorsko-goranskoj županiji (39 posto).

V.d. ravnatelja HZZO-a Fedor Dorčić  napominje  kako je do pojačanih kontrola došlo zbog ekspanzije bolovanja u ukupnom broju i danima njegova trajanja, koji su porasli s 39.000 na 46.000 dana.

"To predstavlja iznimno financijsko opterećenje, koje godišnje iznosi između 100 i 150 milijuna kuna, pa je to bio razlog zašto smo krenuli u kontrole", pojasnio je.

Istaknuo je  kako cilj kontrole nije kažnjavanje liječnika koji propisuju bolovanja, iako će za veće propuste biti sankcija, te najavljuje nastavak pojačanih kontrola.

Dorčić smatra da za smanjenje ukupne stope bolovanja treba ubrzati rad Jedinstvenog tijela vještačenja koje donosi ocjene radne sposobnosti u slučaju dijela osoba koje su na bolovanju, jer se na ocjene sada čeka više od godine dana.

vrh stranice