Hrvat na čelu prestižne američke klinike

02.09.2017.

Hrvatski kirurg dr. Tomislav Mihaljević novi je glavni direktor prestižne američke klinike u Clevelandu, a na novoj funkciji, koju će službeno preuzeti 1. siječnja 2018. godine, naslijedit će kolegu dr. Tobya Cosgrovea. Jučer su tu vijest prenijeli brojni inozemni mediji. 
Dr. Mihaljević se pridružio timu klinike 2004.godine kao kardiotorakalni kirurg specijaliziran za minimalno invazivnu i robotičku kirurgiju. Od 2015. godine je radio kao direktor podružnice Cleveland Clinic u Abu Dhabiju, prve takve bolnice otvorene izvan SAD-a,  nadgledajući strategijske i poslovne programe razvoja.
 „Dr. Mihaljević ima bogato iskustvo najprije kao inovativan kirurg svjetske klase, a potom i kao menadžer  fokusiran na kvalitetu zdravstvenog sustava, sigurnost i iskustvo pacijenata, te razvoj poslovne strategije“, rekao je Robert E. Rich Jr., predsjednik Upravnog odbora bolnice koji je jednoglasno za novog direktora izabrao uglednog hrvatskog kirurga.
Cleveland Clinic se tijekom posljednjih godina proširila na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, te su joj prihodi porasli s 3,7 milijardi dolara u 2004. na 8,5 milijardi dolara u 2016. godini. Postala je i najveći poslodavac u Ohiju s više od 50 tisuća njegovatelja, te kontinuirano razvija svoj ugled kao globalni lider u rezultatima i inovacijama.
"Iako je sustav zdravstvene zaštite usred velike transformacije, pred nama je svijetla budućnost“, rekao je dr. Mihaljević. "Kontinuirani uspjeh ovisit će o našoj sposobnosti postizanja i održavanja izvrsnih rezultata, ali i smanjenju troškova zdravstvene zaštite, te istodobno razvoju inovativnosti i dostupnosti pacijentima“.
Dr. Tomislav Mihaljević je rođen u Hrvatskoj, diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a specijalistički staž završio u Zurichu. U Ameriku, točnije u Boston, je preselio 1995. godine gdje se zaposlio u "Brigham and Women's hospital", a devet godina kasnije stiže u Cleveland Clinic.
Kao autor ili koautor radio je na više od 145 članaka objavljenih u prestižnim medicinskim znanstvenim časopisima te je autor velikog broja priručnika o robotici u medicini i minimalno invazivnim operacijama mitralnog srčanog zaliska.
Odobren mu je patent za novi kardioskopski sustav za minimalno invazivne operacije srca te je u Cleveland klinici 2006. i 2007. godine osvojio nagrade za inovaciju.
vrh stranice