Hrvatska liječnička komora na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o kineziologiji

14.05.2017.

Najnovije spoznaje znanstvenika iz cijeloga svijeta iznesene su na netom završenoj osmoj po redu Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o kineziologiji koja se od 10. do 14. svibnja održala u Opatiji.

Tijekom pet konferencijskih dana domaći i strani istraživači, kineziolozi i liječnici predstavili su dosadašnja znanstvena dostignuća u svijetu kineziologije, sportskih znanosti i zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti.

Osmo izdanje najveće konferencije o kineziologiji u ovom dijelu Europe obilježila su zanimljiva predavanja poput: „Vježbanje kao lijek za depresiju“, „Kako vježbanje utječe na prehrambene navike u svrhu gubitka kilograma i poboljšanja zdravlja“ i slične teme.

Posebno veliki interes izazvao je simpozij Zdravstvena kineziologija koji je u okviru konferencije održan prvi put. Svoja znanja u tom području izložili su priznati hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Dragan Primorac, dr. sc. Joao Breda iz Svjetske zdravstvene organizacije, dr. sc. Iva Pejnović Franelić dr. med. iz Hrvatske liječničke komore i brojni drugi gosti predavači.

„Danas je predstavljen jedan koncept koji bi mogao promijeniti medicinu, ali i kineziologiju. Budućnost leži u manipulaciji matičnim stanicama kao i u regenerativnoj medicini jer naša je ideja samo jedna, a to je osigurati sve mogućnosti koje organizam ima kako bi se moglo obnoviti tkivo. Cilj je pacijentu prolongirati nekoliko godina da ne mora ugrađivati protezu ili sportašu produžiti vijek treniranja. Vjerujem da ćemo u daljnjim istraživanjima i analizama doći do spoznaja koje će nam pomoći kako doći do veće količine mezenhimalnih matičnih stanica i u konačnici kako u Hrvatskoj početi proizvoditi organe“, izjavio je priznati liječnik i znanstvenik, predavač na konferenciji, prof. dr. sc. Dragan Primorac.

Predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Komore, dr. sc. Iva Pejnović Franelić, govorila je o dobrobiti tjelesne aktivnosti za zdravlje čovjeka i teretu tjelesne neaktivnosti, o ulozi zdravstvenog sustava i važnosti međusektorske suradnje u promicanju tjelesne aktivnosti. Doktorica  Pejnović Franelić je predstavila i dosadašnje aktivnosti Komore u projektu 'Aktivna Hrvatska'.

Ovaj značajni međunarodni skup organizirao je Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na konferenciji je sudjelovalo 400-tinjak sudionika iz 30-ak zemalja svijeta te je prezentirano preko 250 radova koje je napisalo 578 autora.

vrh stranice