Hrvatska liječnička komora najoštrije osuđuje brutalno fizičko nasilje nad kolegom liječnikom iz Zadra

09.05.2019.

Hrvatska liječnička komora (HLK) najoštrije osuđuje brutalno fizičko nasilje koje se dogodilo u Zadru u kojem je mladi kolega liječnik zadarske Hitne pomoći zadobio tjelesne ozljede zbog kojih je otišao na bolovanje. HLK od policije i drugih nadležnih institucija zahtijeva žurno otkrivanje i sankcioniranje osobe koja je fizički napala kolegu liječnika, odnosno žurno postupanje po važećoj odredbi Kaznenoga zakona na način da se napad na zdravstvene djelatnike procesuira po službenoj dužnosti, a za što je propisana kazna zatvorom.

HLK je kontaktirala ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije dr. Predraga Orlovića i ponudila pomoć i podršku u ublažavanju posljedica ovog nemiloga događaja.

HLK najoštrije osuđuje sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima. Napadi na liječnike i drugo zdravstveno osoblje ne samo što nanose štetu napadnutima već kao posljedicu imaju i ugrožavanje pružanja zdravstvene zaštite pacijentima. Zdravstveno osoblje nad kojim je izvršena prijetnja ili napad nije u mogućnosti nastaviti pružati zdravstvenu uslugu čime su izravno ugroženi pacijenti među kojima mogu biti i oni kojima je usluga hitno potrebna.

Zbog sve učestalijih fizičkih napada na liječnike na njihovom radnom mjestu Komora će kao i do sada poduzimati sve što je u njezinoj moći kako bi se ne samo liječnicima već svim zdravstvenim djelatnicima i pacijentima osigurali sigurniji uvjeti rada, ističe prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK dr. sc. Krešimir Luetić.

vrh stranice