Hrvatska liječnička komora zgrožena pritiscima ministra Kujundžića na pravosuđe

05.04.2019.

Hrvatska liječnička komora zgrožena je pritiscima ministra zdravstva prof.dr. Milana Kujundžića na pravosuđe. Postupak ministra zdravstva da predsjedniku Općinskog suda u Bjelovaru šalje dopis u kojem ga upozorava na tužbe liječnika zbog neisplaćenih prekovremenih sati te mu daje upute o stavu Vlade o tom problemu i navodi popis svih tužbi liječnika za prekovremene sate, Hrvatska liječnička komora smatra teškim kršenjem temeljnog načela pravne države - odvojenosti sudbene i izvršne vlasti.
„Ovakvo postupanje ministra zdravstva smatramo duboko neprihvatljivim i u cijelosti nedopustivim. Komora je čvrstog stava da ovakvi postupci mogu dovesti do gubljenja povjerenja kako liječnika tako i svih građana, u demokratske institucije i u instituciju pravne države u Hrvatskoj, što zasigurno nitko ne želi. Kao i uvijek do sada, tako jasno i u budućem razdoblju Komora neće odustati od zastupanja prava liječnika. A u ovom slučaju očuvanje pravne države je i interes svih liječnika, kao i građana“, istaknuo je Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK.

U ovoj neugodnoj situaciji, ohrabrujuće po pravnu državu je pismo koje je predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa uputio ministru Kujundžiću nakon njegovog dopisa i u kojem ga Sessa upozorava da „dobri običaji nalažu da izvršna i zakonodavna vlast čuvaju i štite autonomnost i nepristranost sudbene vlasti". U svom pismu predsjednik Vrhovnog suda jasno ukazuje da je odvjetnik Ministarstva zdravstva ministrove argumente trebao dostaviti direktno u sudski spis, a ne ministar pisati upravi Suda, koja ne smije imati nikakve veze sa samim sudskim sporom.

Podsjećamo, pred hrvatskim sudovima je, prema dostupnim procjenama, oko 4.000 liječnika pokrenulo tužbe protiv poslodavaca zbog neispravnog obračunavanja prekovremenih sati. Do sada je u oko 400-tinjak slučajeva donesena prvostupanjska presuda u korist liječnika, a doneseno je i oko 150 pravomoćnih presuda također u korist liječnika, kojima su priznata potraživanja.

vrh stranice