HUBOL: „Ni novi Pravilnik ne rješava goruće probleme specijalizanata“

23.01.2017.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), izrazila je zabrinutost zbog objave Pravilnika o izmjenama i dopuni Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine (NN 6/17) bez prethodne objave izvještaja o provedenoj javnoj raspravi. Ističu kako se ovakvim načinom stječe dojam kako su neformalni kontakti i osobna poznanstva kao i politički utjecaj važniji parametri od demokratske javne rasprave.

Iz Udruge napominju kako deveta izmjena Pravilnika u proteklih šest godina ne rješava niti jedan od gorućih problema specijalizanata, a za cilj isključivo ima definiranje penalizacijskih mjera kao pokušaj zadržavanja liječnika kod aktualnih poslodavca. Hrvatska udruga bolničkih liječnika, navodi se u priopćenju, zalaže se za održiv javni zdravstveni sustav i ostanak liječnika u Hrvatskoj na način da se stvore zakonski okviri kako bi ih se kroz stimulaciju zadržalo u zemlji,  što je ovim Pravilnikom, napominju, propušteno učiniti, kao što se ni na koji način nije pristupilo poboljšanju kvalitete specijalističkog usavršavanja.

Poručuju kako će kao i do sada, s konstruktivnim prijedlozima biti na raspolaganju zdravstvenoj administraciji i svim subjektima uključenim u navedenu problematiku, ukoliko su isti stava da je potrebno sačuvati javni zdravstveni sustav.

vrh stranice