Nova pravila o specijalističkom usavršavanju vrijedit će za sve, uključujući i obiteljsku medicinu

23.01.2017.

Nove izmjene Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine izazvale su reakciju i u Koordinaciji hrvatske obiteljske medicine (KoHom), čija je čelnica dr. Vikica Krolo podsjetila kako Pravilnik o specijalizacijama doktora obiteljske medicine iz 2011., predviđa odštetu od oko 400 tisuća kuna u slučaju ranijeg raskida ugovora s ustanovom u kojoj je liječnik bio na specijalizaciji.

Naime, prema novim izmjenama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine, u slučaju ranijeg raskida ugovora o radu, za koje će liječnik morati dobiti i odobrenje Ministarstva zdravstva, bolnica ili dom zdravlja u koju liječnik prelazi morat će platiti odštetu ustanovi iz koje prelazi, pri čemu će maksimalni iznos odštete za godine provedene na specijalizaciji iznositi 30 tisuća eura. Liječnik će iznos odštete morati platiti sam ako ugovor raskine zbog prelaska u privatnu ustanovu ili zbog odlaska na rad u inozemstvo.

Ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić istaknuo je kako će se nova pravila odnositi na sve specijalizacije jednako te da nitko neće biti diskriminiran. Pojasnio je kako su stari pravilnici o specijalizacijama za doktore obiteljske medicine i dentalnu medicinu također u proceduri ispravka te da će izmijenjeni pravilnici i za njih, pod jednakim uvjetima, uskoro stupiti na snagu. 

vrh stranice