Uspjeh u KBC-u Sestre milosrdnice: Radiofrekvencijom uklonili tumor na bubregu

28.01.2017.

U Institutu za tumore KBC-a Sestara milosrdnica 80-godišnjoj pacijentici uklonjen je tumor na bubregu perkutanom radiofrekvencijskom ablacijom uz praćenje CT-om. U operaciji je sudjelovao tim od 15 liječnika, a vodio ju je radiolog dr. Luka Novosel.  

“Zahvat je učinjen u općoj anesteziji i to ne u kirurškoj već u radiološkoj sali gdje se sve pratilo CT uređajem. Igla se kroz otvor od svega jednog centimetra uvodi do tumora koji se uništava toplinskom odnosno radiofrekventnom energijom. Pacijentica je imala tumor od 4 centimetara što se smatra tumorom srednje veličine. Tkivo se zagrijava uz pomoć igle na temperaturu od 60 do 100 Celzijevih stupnjeva”, izjavio je dr. Novosel za Jutarnji list. 

Dodao je kako se taj poštedni zahvat može koristiti i za operacije tumora na plućima i jetri. Tom metodom moguće je liječiti i do tri tumora u jednom zahvatu veličine do tri odnosno pet centimetara u izuzetnim slučajevima.  U slučaju kad pacijent ima više tumora, onda je potrebno uvesti dvije igle što kod ove pacijentice nije bilo potrebno.

Dr. Novosel objasnio je za medije kako je ta metoda operacije tumora idealna za pacijente koji bi teško izdržali klasične dugotrajne operacije jer imaju nekih drugih zdravstvenih problema.

Operacija je ukupno trajala oko sat vremena, a s pripremama dva sata. “Pacijentica se dobro oporavlja i već za koji dan odlazi iz bolnice”,  rekao je dr. Novosel.

vrh stranice