HUBOL od Državnog odvjetništva traži istragu zbog nezakonite smjene dr. Zember

29.01.2017.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) zatražila je od Državnog odvjetništva (DORH) da istraži postupke smjene ravnateljice varaždinske bolnice dr. Sanje Zember,  tvrdeći kako nije poštivan zakon u zdravstvenom sustavu.

"Najnoviji slučaj ignoriranja zakona Republike Hrvatske zbiva se u Općoj bolnici Varaždin u kojoj politika smjenjuje ravnateljicu koju je postavila, nakon što je dotična poštivala važeće podzakonske akte Republike Hrvatske. Ovaj slučaj ne bi posebno pobudio našu pozornost jer se politički kadrovira unazad 70-ak godina, ali plijeni pozornost jer Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin donosi odluke izvan svojih zakonskih ovlasti", navodi HUBOL u otvorenom pismu DORH-u, koje je potpisala predsjednica Ada Barić Grgurević.

Pojašnjavaju da i Ministarstvo zdravstva, koje je limitirano aktivno djelovati u slučaju nepoštivanja zakona, kaže da su člankom 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisani uvjeti za razrješenje ravnatelja i prije isteka vremena na koje je imenovan, upravno vijeće ga može razriješiti i prije isteka mandata iz razloga propisanih stavkom 2. iz toga članka Zakona u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga za razrješenje. Ako Upravno vijeće ne razriješi ravnatelja u navedenom roku, tada rješenje o razrješenju donosi isključivo ministar zdravstva, ističe HUBOL.

U otvorenom pismu podsjećaju da su poznati stavovi HUBOL-a kako bi svi članovi upravnog vijeća morali imati završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij zdravstvenog, ekonomskog ili pravnog usmjerenja, te najmanje pet godina radnog iskustva u zdravstvenom sustavu ili s pravnim subjektima u direktno ili indirektno uključenih u zdravstveni sustav. Kandidati za člana upravnog vijeća moraju podnijeti dokaz o poznavanju Zakona o radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Ustavu RH te potvrdu o nekažnjavanju ne stariju od tri mjeseca. Isti uvjeti moraju vrijediti i za ravnatelje zdravstvenih ustanova, dodaje se u priopćenju.

HUBOL upozorava da slučajevi o kojima su učestalo govorili do sada nisu istraženi te ističe svoj stav o nultoj stopi tolerancije na korupciju i kršenju zakona u zdravstvu.

"Unatoč tome što niti jedan od javno dobro poznatih, a zakonski u najmanju ruku, problematičnih slučajeva o kojima smo učestalo progovarali do sada nije temeljito istražen, dužni smo javno istupiti štiteći interes kako naših članova bolničkih liječnika tako i onih zbog kojih postoji zdravstveni sustav, a to su naši pacijenti", poručio je HUBOL.

 "Poslovanje HZZO-a bez pozitivnog mišljenja državne revizije, nabavka ECMO aparata, sumnjive nabave medicinske opreme, javna nabava, sanacija kojom su dugovi u zdravstvu multiplicirani samo su neki od primjera u kojima represivni aparat najvjerojatnije nije stigao adekvatno reagirati. Osobna poznanstva i kontakti, lobiranja koja omalovažavaju demokratske procedure uz nepoštivanje važećih zakonskih i podzakonskih propisa razumljivim čine sve veću demografsku devastaciju Republike Hrvatske", navode u svom pismu DORH-u.

Stoga javno pozivaju DORH da istraži poslovanje i odluke koje je donijelo Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin.

Podsjetimo, Upravno vijeće OB Varaždin u petak je razriješilo dosadašnju ravnateljicu dr. Sanju Zember, stavivši joj između ostalog na teret da nije uskladila novi Statut bolnice s važećim zakonima kao i da nije provela odluke tog vijeća. Dr. Zember  odbacila je sve optužbe i ustvrdila kako je njezino razrješenje politički motivirano.

 

 

vrh stranice