Novi Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine

22.01.2017.

Pravilnik o izmjenama i dopuni Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine stupa na snagu  28. siječnja. Riječ je o kompromisnom rješenju Ministarstva zdravstva prema kojem  liječnici imaju obvezu raditi u zdravstvenoj ustanovi onoliko dugo koliko je trajalo i njihovo specijalističko usavršavanje. U slučaju prelaska u drugu javnu ustanovu u Hrvatskoj prije isteka ugovora, odštetu će platiti ustanova u koju liječnik odlazi.

Izmijenjeni Pravilnik o specijalističkom usavršavanju doktora medicine propisuje obvezu da se liječnik mora vratiti na rad u ustanovu koja je financirala njegovu plaću dok je bio na specijalizaciji, ali da ta obveza rada ne može biti dulja od vremena trajanja specijalizacije.

U slučaju ranijeg raskida ugovora o radu, za koje će liječnik morati dobiti i odobrenje Ministarstva zdravstva, bolnica ili dom zdravlja u koju liječnik prelazi morat će platiti odštetu ustanovi iz koje prelazi, pri čemu maksimalni iznos odštete za godine provedene na specijalizaciji iznosi 30 tisuća eura.

Liječnik će iznos odštete morati platiti sam ako ugovor raskine zbog prelaska u privatnu ustanovu ili zbog odlaska na rad u inozemstvo.

Ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić izjavio je kako je novi pravilnik pravičan, ali ne i idealan. Istaknuo je kako pravilnik ne sputava mlade liječnike u razvoju karijere, a ipak daje određenu sigurnost županijama, kao vlasnicima zdravstvenih ustanova na svom području da će kroz navedeni iznos odštete moći pokriti financijske troškove specijalizacije i kadrovski deficit.

Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o specijalističkom usavršavanju doktora medicine možete pogledati ovdje

  

vrh stranice