HUBOL uputio otvoreno pismo HZZO-u i MUP-u zbog napada na liječnicu

04.05.2017.

Nakon što je prošlog petka pacijent u alkoholiziranom stanju fizički napao medicinske tehničare na Objedinjenom hitnom prijemu KBC-a Osijek, a u utorak u požeškom Domu zdravlja pacijent fizički napao liječnicu, reagirala je Hrvatska udruga bolničkih liječnika i uputila otvoreno pismo Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Ministarstvu unutarnjih poslova.

„Do sada smo u nekoliko navrata bezuspješno pisali, sada već bivšem ministru pravosuđa, u kojem smo tražili bolju pravnu zaštitu liječnika. Od nadležnih je institucija u potpunosti izostala bilo kakva reakcija, zbog čega su zdravstveni djelatnici, a posebno liječnici, gotovo svakodnevno izloženi linču i u pravnom smislu u potpunosti prepušteni samima sebi ili višoj sili“, stoji, među ostalim, u pismu HUBOL-a.

Podsjetimo, napad u Požegi se dogodio u ordinaciji opće prakse, kada je osoba koja ima problem s opijatima i drogama šakom udarila liječnicu koja je potom prevezena u Županijsku bolnicu u Osijeku.

U pismu je istaknuto i kako je područnoj službi HZZO-a u nekoliko navrata upućen dopis kako je zbog verbalnih prijetnji osiguranika nemoguće osigurati adekvatan odnos liječnik-pacijent te da je zbog osiguranikovog odnosa prema liječnici ona zabrinuta za vlastitu sigurnost. No područni ured nije reagirao na adekvatan način.

„Budući da Zavod nije reagirao jednakom ažurnošću kao kad kažnjava liječnika radi liječenja pacijenata i tako spriječio neželjen događaj, postao je izravni sukrivac za neželjeni događaj, u potpunosti zanemarivši pisane zamolbe i upozorenja u navedenom slučaju“, stoji u otvorenom pismu.

Osim toga, osoba koja je fizički napala i ozlijedila liječnicu već je poznata policijskim službenicima zbog ranijih prijetnji smrću, zbog čega je u nekoliko navrata izvršen i policijski uviđaj o kojem postoji i zapisnik.
„Međutim nadležni represivni aparat propustio je preventivno reagirati, zanemarivši prijetnje smrću do kojih na svu sreću nije došlo, a policijskim službenicima trebalo je gotovo 30 minuta za reakciju tijekom najnovijeg napada.

Zbog svega navedenog tražimo hitno očitovanje i provođenje internih istraga s ciljem utvrđivanja odgovornosti pojedinaca i sustava. Ukoliko i ovaj put izostane adekvatna reakcija, bit ćemo prisiljeni na drugi način tražiti odgovornost svih koji su nečinjenjem i grubim zanemarivanjem činjenica doveli liječnicu u životnu opasnost“, zaključuje HUBOL.

Svaki oblik nasilja, posebno nasilja prema zdravstvenim djelatnicima, oštro osuđuje i Hrvatska liječnička komora (HLK) koja je poduzela konkretne mjere s ciljem osiguravanja pravne zaštite liječnika od nasilnih pojedinaca te se u svakodnevnom radu zalaže za stvaranje sigurnijih uvjeta za sve liječnike prilikom obavljanja profesionalne djelatnosti.

HLK potiče odgovorno ponašanje koje podrazumijeva prijavu incidentnih situacija i počinitelja. Tako putem službene mrežne stranice uz stručnu pomoć nadležnih službi svim svojim članovima omogućuje prijavu verbalnog ili fizičkog nasilja nadležnim tijelima. Povrh toga, Komora u svakom trenutku svojim članovima osigurava i potrebnu pravnu podršku te ih savjetuje što učiniti i kako postupiti ako dožive bilo koji oblik nasilja. 

vrh stranice