Nasilje nad medicinskim osobljem u KBC-u Osijek

02.05.2017.

Prošloga petka pacijent u alkoholiziranom stanju fizički je napao medicinske tehničare na Objedinjenom hitnom prijemu KBC-a Osijek, nakon čega je jedan od tehničara pregledan na Traumatologiji, prenosi Glas Slavonije. Nakon što je iščupao braunile, pacijent je ušao u sobu medicinskih tehničara i počeo im mokriti po stolu i hrani, a potom je i fizički nasrnuo na tehničare.

U pomoć im je priskočio dr. Dragan Maloševac, specijalizant hitne medicine na Hitnom prijemu osječkog Kliničkog bolničkog centra, koji je istaknuo kako su napadi na medicinsko osoblje, nažalost, dio svakodnevice te kako je Hrvatska liječnička komora (HLK) pokrenula inicijativu fizičke i pravne zaštite zdravstvenih djelatnika.

HLK je u jesen 2016. godine provela istraživanje pod nazivom „Nasilje među liječnicima“. Istraživanje je utvrdilo da je čak 93 posto anketiranih liječnika na poslu doživjelo neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja. Fizički napad na liječnika dogodio se u 22 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj.

Prvi dopredsjednik HLK-a, dr.sc. Krešimir Luetić pojasnio je kako je glavni razlog provođenja istraživanja sve veći problem nasilja nad liječnicima, koje može eskalirati čak i do razine ugrožavanja liječnikova života. „HLK-a je svjesna problema sigurnosti radnog okruženja za liječnike i druge zdravstvene djelatnike te je upravo stoga provela ovo istraživanje“, istaknuo je dr.sc. Krešimir Luetić.

U okviru istraživanja, 83 posto anketiranih liječnika istaknulo je da su napadi na radnom mjestu bili verbalni, dok je 17 posto liječnika doživjelo i fizičko nasilje. HLK ističe zabrinjavajućim činjenicu da većina nasilju izloženih liječnika isto ne prijavljuje najčešće iz straha od stvaranja dodatnih problema, moguće reakcije okoline ili straha od ponovnog nasilja.

Napad na djelatnike KBC-a Osijek oštro je osudio i Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek.

vrh stranice