Javnom tribinom 'Zajedno u prevenciji i liječenju' obilježen Svjetski dan raka jajnika

04.05.2017.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka 'SVE za NJU' i njezini partneri javnom tribinom pod nazivom 'Zajedno u prevenciji i liječenju' obilježili su Svjetski dan raka jajnika s ciljem podizanja svijesti o mogućnostima ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti.

Uglednim predavačima u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu pridružili su se i brojni liječnici i oboljele žene, a predstavljena je i publikacija o genetskom savjetovanju i testiranju na nasljedni rak dojke i jajnika.

Činjenica da se Svjetski dan raka jajnika obilježava tek od 2013. godine sama po sebi govori u prilog stanovite marginaliziranosti oboljelih i nedovoljne osviještenosti žena i stručnjaka o ovoj bolesti. Udruga, zajedno sa stručnim društvima, želi poslati poruku oboljelim ženama da nisu same, a zdravim ženama kako trebaju osvijestiti rizike obolijevanja od raka jajnika.

O svim važnim elementima u prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju bolesti, te o mogućnosti genetičkog testiranja oboljelih žena u terapijske svrhe na tribini su govorili: prof.dr.sc. Ante Ćorušić, dr.med., ravnatelj KBC Zagreb i predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, prim.dr.sc. Višnja Matković iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC -a Zagreb, prof.dr.sc. Herman Haller, dr.med. iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC - a Rijeka i doc. dr. sc. Natalija Dedić Plavetić.

Prisutnima se u ime Hrvatske liječničke komore obratila dr. sc. Iva Pejnović Franelić, dr.med., koja je čestitala na objavi publikacije 'Hrvatske smjernice za genetičko savjetovanje i testiranje na nasljedni rak dojke i jajnika' čiji je pokrovitelj i HLK.

"Današnja tribina pruža priliku kolegama liječnicima, no i bolesnicima i članovima njihovih obitelji čuti nove vrijedne informacije. Nadam se i vjerujem kako će i ova aktivnost oko koje su se okupili stručnjaci različitih disciplina, općenito pridonijeti povećanju svjesnosti naših građana o važnosti brige za vlastito zdravlje kao i odaziva na preventivne preglede. Važno je stvoriti okruženje koje je pogodno i podražavajuće za informirano sudjelovanje u probiru, a moguće ga je ostvariti kroz razvoj zajednice, komunikaciju i zdravstveno prosvjećivanje" – istaknula je dr. sc. Iva Pejnović Franelić, predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Komore.

Od raka jajnika u Hrvatskoj godišnje oboli 400 do 450 žena, a umre njih od 300 do 330. Zbog nepostojanja ranih simptoma bolesti kod dvije trećine žena rak se otkrije u kasnom stadiju kada su mogućnosti liječenja male, pa je od iznimne važnosti da žene jednom godišnje odlaze na redovite ginekološke preglede. Rak jajnika veliki je javnozdravstveni problem i u svijetu, gdje godišnje oboli 240.000 žena, a umire njih 150.000.  Ta je bolest po učestalosti bila na sedmom mjestu među malignim bolestima.

vrh stranice