Počeli su Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

09.05.2017.

Tradicionalna dvodnevna manifestacija 'Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti' kojom najviša znanstvena, kulturna i umjetnička institucija u Hrvatskoj po šesti put građanima približava svoju raznovrsnu djelatnost i bogatu baštinu prikupljenu u 156 godina postojanja danas je svečano otvorena u palači HAZU-a u Zagrebu.

Otvarajući manifestaciju akademik Zvonko Kusić je istaknuo kako su u utorak i srijedu za javnost otvoreni palača HAZU i tridesetak Akademijinih znanstvenoistraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica na osam adresa u Zagrebu, te u Bjelovaru, Cavtatu, Dubrovniku, Križevcima, Osijeku, Požegi, Puli, Rijeci, Splitu, Trstenom, Varaždinu, Vinkovcima i Zadru.

Članovi i djelatnici HAZU-a priredili su za posjetitelje raznovrsne prezentacije, izložbe, promocije, predavanja, radionice i koncerte, ukupno 133 događanja, od toga 79 u Zagrebu, a 54 u drugim hrvatskim gradovima. Akademik Kusić je također izrazio zadovoljstvo što su se na svečanosti okupili predstavnici državnih vlasti, vjerskih zajednica, znanstvenih, kulturnih i obrazovnih institucija, gospodarskog života, sindikata i drugih sastavnica hrvatskog društva, kao i strani diplomati.

„Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti često se percipira kao zatvorenu instituciju i cilj Dana otvorenih vrata je da se Akademija demistificira i približi građanima kako bi postali njeni stalni posjetioci jer Akademija je otvorena tijekom cijele godine. Dani otvorenih vrata HAZU jako su dobro prihvaćeni pa svake godine imamo sve više posjetitelja. Dobro došli u Hrvatsku akademiju, posjetite Akademiju, to je vaša Akademija", zaključio je akademik Kusić.

vrh stranice