Isti problemi liječnika i stomatologa u Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao i liječnika u Hrvatskoj

13.03.2018.

Doktore medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanske županije muče gotovo ista pitanja kao i hrvatske liječnike koji su izbačeni iz kolektivnog pregovaranja. Naime kolege iz tog dijela BiH od svoje  županijske Vlade traže potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kao što je to urađeno u drugim županijama. Također traže povećanje satnice i koeficijenata za sve grupe liječnika – specijaliste i subspecijaliste.

Nakon jučerašnje mirne šetnje ulicama Mostara kako bi upozorili na svoje zahtjeve kada je u pitanju proces pregovaranja o novom kolektivnom ugovoru, Sindikatu je u utorak, 13. ožujka uručeno sudsko rješenje o zabrani štrajka. Predsjednica Sindikata Kristina Bevanda izvijestila je tamošnje medije da se štrajk prekida te da će se o daljnjim koracima odlučiti ubrzo. Također je izjavila da su se nakon zaprimljenog rješenja o zabrani štrajka konzultirali s odvjetničkim timom koji će uložiti žalbu.

Prema procjenama Sindikata na prosvjednoj šetnji okupilo se oko 400-tinjak liječnika i stomatologa, a ostali su raditi tek oni koji zbog prirode posla ne mogu napuštati radno mjesto.  

„Mi želimo i zaslužujemo, kao i svi drugi liječnici u Federaciji, naše pregovore i naš kolektivni ugovor, što nam do danas nije omogućeno“,  kazala je novinarima predsjednica Sindikata Kristina Bevanda, najavivši obustavu rada za 19. ožujka, kada službeno počinje generalni štrajk liječnika na razini cijele županije.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg poručio im je da Vlada nije njihov poslodavac već da su to ustanove u kojima su zaposleni. Vlada je u nekoliko navrata pozivala menadžment zdravstvenih ustanova na smanjenje troškova kako bi ostalo više sredstava za povećanje plaća zdravstvenih djelatnika. Kako bi bili ispunjeni zahtjevi sindikata bilo bi potrebno osigurati dodatnih 30 do 50 milijuna konvertibilnih maraka, izračunali su u Vladi i predložili projekt u kojem bi se tijekom tri godine povećavale plaće u zdravstvu.

U Sindikatu navode da im se plaće nisu povećale 11 godina, točnije od 2007. Osnovna liječnička plaća preračunato u kune iznosi 4.400, specijalistička 5.600, a subspecijalistička 6.100 kuna.

Foto: Bljesak.info

vrh stranice