Koncesionari primarne zdravstvene zaštite upozoravaju na manjak liječničkih timova

14.04.2017.

Prema rezultatima istraživanja koje je provela Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite, u Zagrebu nedostaje čak 100 stomatoloških timova, 75 timova obiteljske medicine, 17 ginekoloških i šest pedijatrijskih timova,  piše Jutarnji list. Upravo s tim problemom građani se najčešće obraćaju Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata Grada Zagreb i žale se da ne mogu pronaći liječnika.

Predsjednik Povjerenstva, Damir Jukica, kaže kako generalno nedostaje ginekologa, pedijatara, anesteziologa i liječnika obiteljske medicine.

No problem, kako se čini, nije u manjku ordinacija nego u njihovoj neravnomjernoj raspoređenosti po četvrtima, jer u Zagrebu rade 442 tima obiteljske medicine, a potreban je samo još jedan više.

Na primjeru četvrti Stenjevec to izgleda ovako:  tamo živi 51 390 ljudi, a da bi svatko dobio adekvatnu zdravstvenu pomoć, četvrt bi trebala imati 28 timova obiteljske medicine. Trenutno ih je svega 12. Slična situacija je u četvrtima Trešnjevka – jug i u Dubravi gdje nedostaje 14 timova.

Prema tvrdnjama dr. Josipe Rodić,  predsjednice HUKPZZ-a,  krivac za tu situaciju je gradonačelnik Milan Bandić i Gradski ured za zdravstvo.

U Zagrebu, a i u cijeloj Hrvatskoj, oko 70 posto obiteljskih liječnika je u koncesiji i imaju ugovor s HZZO – om, dok je 30 posto liječnika zaposlenih u Domu zdravlja. Međutim, kad koncesionar odlazi u mirovinu njegova ordinacija automatski odlazi pod Dom zdravlja, jer lokalna samouprava, kako piše Jutarnji, ne raspisuje natječaj i ordinacija se gasi, a kartoni pacijenata se razdijele liječnicima u Domu zdravlja.


vrh stranice