Najmanje 60 milijuna eura za Imunološki zavod

05.01.2017.

Ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić uvjeren je da će Imunološki zavod (IMZ) nastaviti proizvodnju na nekoj novoj lokaciji, no u kojem opsegu i prema kojem modelu bit će, otkrio je, poznato tek u lipnju s obzirom na to da su potrebna ulaganja od najmanje 60-ak milijuna eura, prenosi Hina. Poručio je kako su  "vrata širom otvorena svim zainteresiranim ulagačima, uključujući i Visia Croaticu i Grad Zagreb, koji su svojedobno iskazivali interes za ulaganjem u IMZ".

Gostujući u Dnevniku HRT-a, ministar je rekao kako je deset eksperata zaključilo da se na sadašnjoj lokaciji i postojećom tehnologijom ne može više proizvoditi. Za Imunološki treba tražiti nova rješenja, istaknuo je.
U novi prostor i opremu za proizvodnju derivata plazme trebat će uložiti 30-ak milijuna eura i dodatnih 30-ak milijuna eura za proizvodnju cjepiva, kao i dodatna ulaganja u marketing na inozemnom tržištu koje je IMZ u međuvremenu izgubio, rekao je Hini ministar nakon što je u prosincu odlučeno da IMZ na sadašnjoj lokaciji u Rockefellerovoj ulici u Zagrebu ne može ostati.

Velika je vjerojatnost da će IMZ na nekoj novoj lokaciji proizvoditi i krvne derivate i cjepiva, no tek se, rekao je Kujundžić u razgovoru za Hinu, treba vidjeti isplati li se hrvatskoj državi da sama investira u oba pogona ili će se tražiti strateški partneri. 

Studija financijske isplativosti

Studiju financijske isplativosti radi novo povjerenstvo koje će procijeniti koliko novca treba uložiti i kolika je očekivana korist od premještanja proizvodnje IMZ-a. Još je jedno povjerenstvo zaduženo za raspetljavanje pravne zavrzlame koju je napravila Milanovićeva vlada kada je pokraj dioničkog društva osnovala i javnu ustanovu Imunološki zavod, rekao je ministar Kujundžić. 

"Oba povjerenstva svoja bi mišljenja trebala objaviti za šest tjedana, a u idućih pet mjeseci trebalo bi donijeti i definitivnu odluku s obzirom da se javljaju partneri i iz zemlje i iz inozemstva zainteresirani za dio ili kompletnu proizvodnju IMZ-a", najavio je Kujundžić, poručivši kako su  "vrata širom otvorena svim zainteresiranim ulagačima, uključujući i Visia Croaticu i Grad Zagreb, koji su svojedobno iskazivali interes za ulaganjem u IMZ".vrh stranice