Novi 176. broj Liječničkih novina

18.02.2019.

Pod naslovom „Bijela kuta kao simbol nenasilja“ prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK dr. sc. Krešimir Luetić u temi broja novih Liječničkih novina osvrće se na nedavne napade na zdravstvene djelatnike i podsjeća da je višegodišnjim naporima konačno prošle godine u Kazneni zakon uvršten potpuno novi članak – Prisila prema zdravstvenom radniku po kojem je moguća kazna zatvora i do pet godina. „Uz primjereno i pravovremeno provođenje zakona, potrebno je podići razinu sigurnosti u samim zdravstvenim ustanovama“, ističe dr. Luetić i poručuje kako liječnička bijela kuta treba biti ne samo liječnička službena uniforma, simbol liječničkog poziva, nego i svima jasan znak odvraćanja od nasilja i nasilničkog ponašanja.

U uvodniku „Dobro je dok ne tuku“ glavna urednica Liječničkih novina prof. dr. sc. Lada Zibar unatoč poplavi novinskih napisa o neželjenim događajima u tuzemnom zdravstvu podsjeća na vrhunske iskorake mlađih kolega koji divljenjem nadmašuju prijeteći negativni dojam o hrvatskoj medicini. Također se osvrće i na niz Komorinih mjera usmjerenih ostanku liječnika u Hrvatskoj kao što su, od ove godine još povoljniji stambeni krediti koje je Komora ugovorila s PBZ-om.

O svom 40-godišnjem radu i iskustvu u intervju Liječničkim novinama govori vrsna imunologinja dr. Dubravka Bosnić, internistica Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju KBC-a Zagreb, među kolegama poznata kao hrvatski dr. House.

Tema ovog broja Liječničkih novina posvećena je činjenicama i razlozima nejednake dostupnosti zdravstvene zaštite u kojoj se postavlja pitanje „Je li kriv oblik Hrvatske sličan kroasanu ili kroničan nedostatak brige za zdravstveni sustav?“

U rubrici „Naši liječnici u svijetu“ Liječničke novine donose razgovor s prof. dr. sc. Tomislavom Mihaljevićem, čelnikom Cleveland klinike. U sezoni gripe, iz pera naših zdravstvenih stručnjaka objavljen je iscrpan članak pod naslovom „Gripa - cijepljenje i zaštita“, a u rubrici „Prema izboru glavne urednice donosimo vrlo zanimljiv članak „Suicid liječnika“.

Uvodnik v.d. predsjednika Komore dr. sc. Krešimira Luetića možete pročitati ovdje.

Novi broj Liječničkih novina možete prelistati ovdje.
vrh stranice