Objava podataka o farmaceutskim donacijama liječnicima postaje javna!

Najkasnije do 30. lipnja ove godine, 25 inovativnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj objavit će po prvi put na svojim internetskim stranicama imena liječnika i zdravstvenih ustanova te podatke o tzv. novčanim prijenosima vrijednosti u njihovu korist tijekom prošle godine. To uključuje iznose donacija i sponzorstava, naknade za usluge predavanja, te podatke o plaćenim putnim troškovima, smještaju i kotizaciji za sudjelovanje na stručnim skupovima i kongresima. Iznosi će biti objavljeni pojedinačno za one liječnike koji su za javnu objavu dali svoj pisani pristanak farmaceutskoj tvrtki s kojom surađuju. Za one koji na to nisu pristali, podaci će biti prikazani zbirno, bez otkrivanja identiteta liječnika, poručili su iz udruge Inovativna farmaceutska inicijativa (iF!).

S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji model financiranja dodatne izobrazbe liječnika, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je kroz Etički ugovor omogućio farmaceutskim tvrtkama da ulažu u suradnju s liječnicima i podmiruju troškove njihova sudjelovanja na stručnim skupovima.

Temeljem tog ugovora, koji vrlo striktno regulira pravila i uvjete pod kojima je takav prijenos vrijednosti moguć, farmaceutske kompanije već pet godina HZZO-u dostavljaju podatke o tim transferima, a sada će po prvi puta oni postati javno dostupni.

Budući da je Inovativna farmaceutska inicijativa članica Europskog udruženja inovativnih farmaceutskih kompanija i udruženja (EFPIA), Hrvatska je jedna od 33 zemlje koja je prema kodeksu te organizacije dužna javno objaviti te podatke.

Iako farmaceutska industrija nastoji ohrabriti liječnike da u što većem broju daju suglasnost za javnu objavu podataka o prijenosu vrijednosti, u udruzi ističu kako taj broj varira od države do države.

vrh stranice