Predsjednik Komore pozvao studente da se uključe u borbu za bolji položaj liječnika!

Na okruglom stolu „Budućnost mladih liječnika u Hrvatskoj-postoji li perspektiva?“ koji se u sklopu Dana liječničkih karijera održao u petak, 10. lipnja, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, predsjednik Hrvatske liječničke komore mr.sc. Trpimir Goluža, pozvao je studente da se uključe u borbu za prava i bolji položaj liječnika u hrvatskom društvu. „Mi, liječnici, najmotiviraniji smo da nas se napokon počne uvažavati u društvu. Nemojte očekivati da će netko drugi riješiti vaše probleme. Vrata Komore otvorena su za sve koji se žele angažirati i raditi za boljitak liječničkog staleža“, poručio je.

Vlada ima rok do jeseni

Uvažavajući aktualnu političku situaciju, mr. sc. Goluža, istaknuo je kako Vladi daje rok do jeseni da počne realizirati mjere iz akcijskog plana za zadržavanje liječnika u Hrvatskoj koji joj je uputila Komora. „Nakon tog roka, mira više neće biti. Mi ćemo u Komori jasno i glasno stati u obranu vitalnog nacionalnog interesa, a to je sprječavanje odljeva liječničkog kadra, jer bez liječnika nema niti zdravstva niti zdravstvene zaštite, koju smo prema Ustavu dužni osigurati svojim građanima“, rekao je mr. sc. Goluža. Pojasnio je kako liječnici ne napuštaju Hrvatsku samo zbog primanja, nego i zbog osjećaja besperspektivnosti; “zato treba hitro djelovati, jer jedino ako će imati naznake da će biti bolje, imat će strpljenja za ostanak u hrvatskom zdravstvenom sustavu“. Zaključio je kako je na svim mjerodavnima u državi odgovornost da se mladim liječnicima osigura kvalitetno okružje u kojem će moći razviti svoje potencijale i ostvariti svoje profesionalne mogućnosti.    

Za odlazak kriva i loša informiranost samih liječnika

Dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Marijan Klarica, istaknuo je kako za odlazak liječnika osim agencija koje im nude „brda i doline“, kriva i loša informiranost samih liječnika, posebice mladih i studenata, ali i loši potezi zdravstvenih administracija u samom sustavu. Poručio je studentima kako i u Hrvatskoj mogu pronaći dobar posao i ostvariti profesionalnu karijeru.

„Imamo dva znanstvena centra izvrsnosti, a taj status možete ostvariti ako imate grupe znanstvenika na svjetskoj razini. Naš medicinski fakultet je zbog svoje kvalitete prepoznat u svijetu. Ako odete vani, uvijek ćete ostati stranac. Samo su rijetki uspjeli i to samo u teškim i deficitarnim granama medicine uz izvanredne napore“, rekao je dekan Klarica, pozvavši studente da ostvaruju svoju profesionalnu i znanstvenu karijeru u Hrvatskoj, a da u inozemstvu samo obogaćuju svoje znanje, ako imaju priliku.

Najbolje grije sunce domovine

Pomoćnica ministra zdravlja prof. dr. sc . Delfa Radić Krišto, istaknula je kako u ministarstvu rade plan specijalizacija i to uglavnom za deprivirana područja, sufinanciran sredstvima Europske unije. Prije svega je riječ o specijalizacijama iz primarne zdravstvene zaštite, ali ne samo specijalizacije iz obiteljske medicine, nego i ginekologije, pedijatrije i hitne medicine. I pomoćnica ministra pozvala je studente medicine i mlade liječnike da ostanu u Hrvatskoj; „jer najbolje će vas grijati sunce vaše domovine“. Ministarstvo zdravlja, istaknula je, radi „punim pogonom“ kako bi se liječnicima omogućila perspektiva u Hrvatskoj i spriječio njihov odlazak.

Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, istaknuo je da su u KBC-u Zagreb dali pregled za 50 temeljnih specijalizacija i 50 subspecijalizacija. „Iz ministarstva smo dobili naputak da će se dobivati specijalizacije, naravno, u skladu s potrebama sustava“, rekao je Krznarić.   

HZZO zainteresiran za uređenje statusa liječnika

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje dr. Veronika Laušin, istaknula je kako je HZZO svakako zainteresiran za uređenje statusa liječnika u Hrvatskoj, posebice mladih. „U tom cilju HZZO je u prošlosti učinio puno; od toga da smo osigurali sredstva za obavljanje pripravničkog staža za mlade liječnike do sredstava za specijalizacije, posebice u primarnoj zdravstvenoj zaštiti..“

Dan liječničkih karijera, koji se prvi put održava u Hrvatskoj, organizirao je Centar za planiranje zanimanja u biomedicini i zdravstvu zagrebačkog Medicinskog fakulteta. Cilj je informirati studente o mogućnostima zapošljavanja i ostvarivanja profesionalne karijere u Hrvatskoj. Dan liječničkih karijera podržalo je Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatska liječnička komora i Hrvatski liječnički zbor. 

 

vrh stranice