Okrugli stol 'One health medicine': sinergija zdravstvenih struka je važna

05.06.2017.

Predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Iva Pejnović Franelić, sudjelovala je na Okruglom stolu o doktrini "One health medicine" – Čitajući Štampara
Predsjednica Povjerenstva za javnozdravstvenu djelatnost Hrvatske liječničke komore, dr. sc. Iva Pejnović Franelić, sudjelovala je na Okruglom stolu o doktrini "One health medicine" – Čitajući Štampara koji su u ponedjeljak,  5.lipnja, organizirali Akademija medicinskih znanosti Hrvatske i  Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 
Na skupu su kroz niz izlaganja prikazana iskustva rada u okviru koncepta „One Health“ ili  „Jedno zdravlje“. 
Dr. sc. Pejnović Franelić u raspravi je istaknula kako HLK prepoznaje važnost koncepta koji potiče širenje interdisciplinarne suradnje i veće sinergije struka što u konačnici rezultira učinkovitijim intervencijama. Suradnja liječnika, veterinara i drugih stručnjaka ima nezaobilaznu ulogu u današnje vrijeme kada se mijenja zajednički okoliš ljudi i životinja, te smo svjedoci sve veće mobilnosti stanovništva, klimatskih promjena, urbanizacije te izazova koji iz toga proizlaze. Istaknula je i važnost svjesnosti o zaraznim bolestima koje se prenose sa životinja na ljude, kao i njihovim posljedicama ne samo na zdravlje već i gospodarstvo. Za implementaciju aktivnosti dr. sc. Pejnović Franelić je naglasila nužnost stabilnog financiranja javnozdravstvenih djelatnosti. 
Vezano uz uvodna izlaganja osvrnula se na zanimljive primjere modela zajedničke edukacije budućih stručnjaka različitih profila koje je predstavila prof. dr. sc. Suzana Tkalčić, dopisna članica Akademije medicinskih znanosti iz SAD-a. 
vrh stranice