Predsjednik HLK-a: Učinimo zajedno još jedan važan korak u borbi protiv COVID-19!

01.07.2021.

Predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić uputio je članovima Hrvatske liječničke komore dopis u kojemu svojim kolegama zahvaljuje na cjelokupnom doprinosu borbi protiv pandemije te ih poziva da u ovom krucijalnom trenutku ulože svoje znanje i stručnost u postizanje svima nama zajedničkog cilja - najviše moguće procijepljenosti građana u Republici Hrvatskoj.

Dopis predsjednika HLK-a donosimo u cijelosti.

Drage kolegice i kolege,
obraćam vam se ovim pismom želeći vas potaknuti da učinite još jedan važan korak u borbi protiv COVID-19 u Hrvatskoj.

Želio bih vam prije svega iskreno zahvaliti na vašem cjelokupnom doprinosu borbi protiv pandemije, na trudu uloženom u bezbrojna testiranja, na pružanju primarne zdravstvene skrbi, na svim epidemiološkim naporima te na liječenju pacijenata oboljelih od COVID-19. Znam da je svatko od vas dao najbolje od sebe u ovoj do sada najvećoj zdravstvenoj krizi koja nas je pogodila.

Kao što znamo, cijepljenje je najučinkovitija mjera borbe protiv COVID-19. U Hrvatskoj je do sada s dvije doze procijepljeno oko milijun stanovnika, a s jednom dozom oko 480 tisuća. Dobro je poznato da je potrebno postići minimalnu procijepljenost od 70 % odraslog stanovništva kako bismo pobijedili epidemiju. Stoga nas sve zabrinjavaju podaci kako je do sada s barem jednom dozom cijepljeno tek oko 45 % građana starijih od 18 godina i kako je interes za cijepljenje sve slabiji.

Mi, liječnici smo svjesni da nam najesen predstoji četvrti val epidemije. Posebno smo zabrinuti zbog visoke zaraznosti delta soja novog koronavirusa koji postaje dominantan u Europi. Naši pacijenti, koje cijelo vrijeme epidemije i dalje liječimo od svih drugih bolesti, u nas imaju veliko povjerenje i naše savjete i preporuke uzimaju izuzetno ozbiljno.

Želio bih vas stoga pozvati da u svakom vašem kontaktu s pacijentima o kojima zdravstveno skrbite, neovisno koje ste specijalnosti te na kojoj razini pružate zdravstvenu zaštitu, nakon što obavite pregled pacijenta ili postupak zbog kojeg je došao k vama, svakako pitate pacijenta je li se cijepio i otklonite mu dvojbe i strahove oko cijepljenja, ako oni postoje. Siguran sam da će takav razgovor s pacijentima, od kojih mnogi još nisu cijepljeni, potaknuti i njih na cijepljenje te da ćemo tako dodatno doprinijeti našem zajedničkom cilju svladavanja ove iscrpljujuće epidemije.

Bitku s COVID-19 možemo dobiti samo ako svi radimo na ostvarenju istog, zajedničkog cilja - najviše moguće procijepljenosti građana u Republici Hrvatskoj.
U nadi da ćemo uspjeti u tome, zahvaljujem vam još jednom na vašem cjelokupnom trudu te profesionalnom i ljudskom doprinosu u ovoj pandemiji.


vrh stranice