Predsjednik Vijeća HLK prof.dr.sc. Goran Hauser novi je dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci

01.10.2020.

Sadašnji predsjednik Vijeća HLK-a i predsjednik Skupštine HLK-a u prošlom mandatu prof.dr.sc. Goran Hauser stupio je na novu časnu dužnost dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, preuzevši u srijedu na imatrikulacijskoj svečanosti u riječkom HNK dekanski lanac, simbol dekanske dužnosti. Tom prigodom svim nazočnima se obratio i predsjednik Komore dr.sc. Krešimir Luetić  koji je novom dekanu uputio iskrene čestitke i riječi podrške te u ime Hrvatske liječničke komore riječkim studentima medicine uručio donaciju zaštitnih vizira, koji će biti donirani studentima i ostalih hrvatskih medicinskih fakulteta.

Nakon pozdravnog govora i srdačne dobrodošlice, bivši dekan prof.dr.sc. Tomislav Rukavina brucošima studija medicine i sanitarnog inženjerstva predstavio je Medicinski fakultet u Rijeci, drugi najveći i drugi najstariji medicinski fakultet u Hrvatskoj. Pritom je kao specifičnost ovog fakulteta istaknuo jaku povezanost s nastavnim bazama u cijeloj županiji i snažnu suradnju u kliničkom obrazovanju s nizom nacionalnih i međunarodnih zdravstvenih ustanova. Uz to, u suradnji s KBC Rijeka, studentima i nastavnicima riječkog Medicinskog fakulteta omogućen je pristup brojnim udžbenicima u elektroničkom izdanju u četiri velike svjetske baze.

Pozdravljajući nazočne brucoše, predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić prisjetio se svojih prvih studentskih dana, također započetih u jednom specifičnom vremenu, koje doduše, nije bilo obilježeno pandemijom već početkom Domovinskog rata, a sadašnjim studentima je zaželio brzi povratak u „staru normalu“. Potom je zahvalio prof. Rukavini i dosadašnjoj upravi Medicinskog fakulteta u Rijeci na iznimno dobroj suradnji te pružanju bezrezervne podrške projektima Hrvatske liječničke komore tijekom proteklih godina, a novom dekanu prof. Hauseru čestitao je na izboru i poželio puno uspjeha na novoj iznimno odgovornoj dužnosti. Obraćajući se studentima medicine, podsjetio ih je da su izabrali profesiju koja nije samo zanimanje, već i poziv koji u sebi nosi jednu iznimnu odgovornost. No, na tome putu Hrvatska liječnička komora uvijek će im biti iskreni sugovornik i pouzdani partner, obećao je dr. Luetić.

Osvrnuvši se na donaciju zaštitnih vizira, dr. Luetić je najavio još jedan poklon Hrvatske liječničke komore, koji je u finalnoj fazi te koji će uskoro biti i javno predstavljen. Radi se o Hrvatskoj elektroničkoj medicinskoj edukaciji (HeMED), multimedijalnoj elektroničkoj platformi putem koje će svim studentima medicine i liječnicima u Hrvatskoj biti dostupni najvažniji stručni specijalistički naslovi i priručnici, prevedeni na hrvatski jezik, potpuno besplatno te koji će se neprekidno nadograđivati najnovijim izdanjima.

Preuzevši dekanski lanac riječkog Medicinskog fakulteta, studentima je dobrodošlicu i puno uspjeha na novom zajedničkom putu zaželio i novi dekan prof.dr.sc. Goran Hauser. Svjestan da ispred njega stoje veliki izazovi, izrazio je nadu da će uspješno nastaviti putem kojim su dosadašnje generacije prošle. Pritom je istaknuo i prvi izazov koji je uspješno prevladao, a to je organizacija i realizacija adekvatne i kvalitetne nastave u trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Budući da više nema pripravničkog staža za doktore medicine, obećao je u svome mandatu staviti naglasak na unaprjeđenje kliničke nastave na medicinskom fakultetu, kako bi dobivanjem diplome mladi liječnici bili spremni suočiti se sa zahtjevnim profesionalnim izazovima.

Nakon svečanosti studenti su preuzeli svoje ugovore, iskaznice i poklon pakete s vizirima Hrvatske liječničke komore, čime su i službeno, uz vodstvo i podršku novog dekana zakoračili prema prvim danima i izazovima akademskog života.


vrh stranice