Pripravci na bazi kanabisa-preporuke za primjenu i upute o doziranju

Imunološki zavod započinje distribuciju mekih kapsula s ekstraktom kanabisa u ljekarne. 

U Republiku Hrvatsku uvezena je prva pošiljka pripravaka na bazi kanabisa. Radi se o galenskom pripravku, odnosno o mekim kapsulama s ekstraktom kanabisa i s točno određenim količinama aktivne tvari u dvije jačine (2,5 mg THC/2,0 mg CBD i 5,0 mg THC/5,0 mg CBD).

Proizvođač, tvrtka Tilray iz Kanade, posjeduje važeći Certifikat o dobroj proizvođačkoj praksi proizvodnog mjesta (GMP Certifikat) te je certificirana i za europsko tržište. Također, uvezene serije lijeka su provjerene kvalitete i posjeduju potrebni Certifikat analize, potpisan od strane odgovornih osoba proizvođača, kojim se odobrava puštanje u promet navedenih serija te sukladno propisima Europske unije nije potrebna dodatna analiza uvezenih serija.

Sukladno odredbama Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept ("Narodne novine" broj 86/2013, 90/2013, 102/2014 i 107/2015), lijekove koji sadrže tetrahidrokanabinol, dronabinol i nabilon propisuju izabrani doktori medicine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti temeljem preporuke doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije. Na taj način osigurana je dostupnost lijekova na bazi kanabisa pacijentima oboljelima od karcinoma, multiple skleroze, određenih najtežih oblika epilepsije i AIDS-a.

Na sljedećim linkovima možete preuzeti:

vrh stranice