Problem odlaska liječnika može se riješiti samo sinergijom državne i lokalne politike!

30.03.2017.


 

"Mi smo do danas izdali 1301 potvrdu za odlazak iz Hrvatske, a u tri i pol godine otišao je i nije se vratio 551 liječnik. To je pitanje od nacionalnog interesa pa treba osmisliti kvalitetnu državnu politiku koja u sinergiji s lokalnom politikom jedina može naći rješenje za taj problem", rekao je u srijedu predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. sc. Trpimir Goluža na sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, posvećenoj utjecaju manjka liječnika na perspektivu funkcionalne održivosti hrvatskoga zdravstvenog sustava.

Među onima koji su otišli, 83 posto su liječnici u dobi od 24 do 47 godina. Prosječna dob liječnika u Hrvatskoj je 50 godina, a u idućih 10 godina u mirovinu će otići oko 3700 liječnika. Dr. sc. Goluža je poručio kako je cilj HLK-a omogućiti liječnicima ostvarivanje njihovih profesionalnih ambicija i pravno siguran okvir za kvalitetan rad u Hrvatskoj. Odlasku liječnika pridonose niska cijena rada, koja iznosi 64 kune po satu, i veliki broj prekovremenih sati koje moraju odraditi, a godišnje po liječniku dosežu 180 dana, pojasnio je. 

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućit će veće plaće onima koji rade više 

Novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji bi trebao omogućiti da liječnici koji više rade budu bolje plaćeni, bit će donesen do kraja godine, najavio je ministar zdravstva prof. dr. Milan Kujundžić. Istaknuo je  kako će to biti najbolji način da se u Hrvatskoj zadrže najbolji liječnici.

Naime, pojasnio je ministar, hrvatski liječnicu su kvalitetni pa njihova znanja i vještine trebaju cijeloj Europi, zato im nude puno bolje uvjete nego što im sada financijski može ponuditi Hrvatska.  "Na razini Ministarstva i Vlade pokušavamo s lokalnom upravom dogovoriti određene materijalne beneficije u smislu zaposlenja bračnih drugova, dobivanja povoljnih kredita, a možda i stanova, kuća i zemljišta", rekao je, napomenuvši kako neke lokalne samouprave već sada nude stanove liječnicima da dođu raditi kod njih.

Koncesije svima koji to žele

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine dr. Vikica Krolo, istaknula je kako primarna zdravstvena zaštita može pridonijeti ostanku liječnika u Hrvatskoj, ali im treba omogućiti bolje uvjete rada. Jedan od načina je svakako davanje koncesija svima koji to žele. Podsjetila je kako je uvjet EU-a  specijalizacija iz obiteljske medicine od 2020. godine. Stoga je krajnje vrijeme za raspisivanje natječaja za te specijalizacije, upozorila je.

vrh stranice