Proljetni sastanak Europskog udruženja mladih liječnika 2022.

01.07.2022.

Proljetni sastanak Europskog udruženja mladih liječnika (eng. European Junior Doctors, EJD) održan je ove godine 27. i 28. svibnja u Helsinkiju. Okupio je delegate dvadeset država članica, a započeo je prikazom rada pojedinih odbora. Hrvatsku delegaciju činili su dr. Marija Rogoznica, predsjednica Povjerenstva HLK-a za mlade liječnike i dr. Vedran Šćuric, član Povjerenstva.

Shruti Sharma, predsjednica Odbora za specijalističke studije, predstavila je plan rada za naredno razdoblje. Jedan od glavnih ciljeva je stvoriti radnu skupinu za minimalne radne uvjete tijekom specijalističkog usavršavanja liječnika, nakon čega bi Odbor napisao izjavu i javnozdravstvenu politiku te se založio da UEMS uključi te radne uvjete u svoje programe. To bi olakšalo mladim liječnicima i njihovim predstavnicima u državama članicama EJD-a da se zalažu za provedbu tih minimalnih uvjeta, tj. za njihovo poboljšanje. Odbor je u postupku oblikovanja radne skupine koja bi se bavila ovom tematikom, a u nju su pozvani ne samo delegati članica država EJD-a, nego i bilo koji liječnik iz država članica. Ovom prilikom pozivamo sve mlade liječnike zainteresirane za rad u radnoj skupini za minimalne radne uvjete specijalističkog usavršavanja da se jave na mladi@hlk.hr

Cerame Alvaro, predsjednik Odbora za medicinsku radnu snagu, naglasio je da će u fokus svog rada vratiti planiranje medicinske radne snage. To je bila istaknuta tema u EJD-u 90-ih godina, no od tada je oslabilo zanimanje za nju. Odlučeno je da će se EJD po ovom pitanju udružiti s drugim organizacijama, prvenstveno sa Stalnim odborom europskih liječnika (eng. The Standing Committee of European Doctors, CPME) koji već dulje vrijeme radi na toj temi i skuplja podatke. Srednjoročni cilj je stvoriti sveobuhvatni pregled ili publikaciju iz perspektive mladih liječnika. Preliminarno istraživanje planiranja medicinske radne snage pokazalo je da je primjetan nedostatak liječnika, da se povećava broj liječnika i zdravstvenih potreba, da su specijalizanti radno preopterećeni, da je veći nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u usporedbi s bolničkim liječnicima te da su emigracija i odljev mozgova problem. U tom smislu predsjednik Odbora želi osnovati radnu skupinu za planiranje medicinske radne snage te ovom prilikom također pozivamo mlade liječnike da se priključe putem već navedenog e-maila.

Odbor za medicinsku radnu snagu i odnose s EU nastavlja svoju suradnju na provedbi Europske direktive o radnom vremenu. Zasad je samo Finska provela tu Direktivu. EJD je potpisao Memorandum razumijevanja s Federacijom europskih mikrobioloških društava (eng. Federation of European Microbiological Societies, FEMS).

Prilikom prikazivanja nacionalnih polugodišnjih izvješća hrvatska delegacija je prezentirala Digitalni atlas hrvatskog liječništva: kako je nastao, koji su mu ciljevi i koja mu je svrha te smo pokazali rad na atlasu na web stranici HLK-a. Reakcije su bile samo pozitivne, a delegati mnogih zemalja imali su pitanja te iskazali zanimanja. Među njima su bile Njemačka, Švedska, Nizozemska, Portugal, Mađarska, Italija i Slovenija.

Sastanci EJD-a mjesta su neformalnog druženja delegata, razmjenjivanja iskustava i predlaganja rješenja problema, a uz obilazak grada domaćina te razgledavanje znamenitosti u organizaciji domicilne udruge mladih liječnika. Sljedeći sastanak planiran je u Oslu.

vrh stranice