U Osijeku održan tečaj „Osnove medicinskog prava“

01.07.2022.

U organizaciji Komorinog Povjerenstva za mlade liječnike održan je 2. lipnja 2022. u prostorijama Regionalnog ureda HLK-a u Osijeku peti po redu Tečaj medicinskog prava. Bio je namijenjen mladim liječnicima koji danas više nemaju obvezu obavljanja pripravničkog staža te polaganja stručnog ispita. Cilj tečaja bio je upoznati mlade liječnike s osnovnim pravnim aktima u zdravstvu, ali i temama iz medicinske etike i deontologije. Tečaju je pristupilo dvadesetak liječnika koji rade na području istočne Hrvatske.

U ime županijskog povjerenstva Osječko-baranjske županije prisutne je pozdravila doc. dr. sc. Svetlana Tomić, dr. med., a u ime Povjerenstva za mlade liječnike polaznike su pozdravili organizatori dr. Iva Petričušić i dr. Filip Đerke koji su predstavili rad Povjerenstva.

Pravnice HLK-a Franciska Dominković i Ana Tafra Ivić održale su predavanja iz područja prava i obveza liječnika i pacijenata, medicinske dokumentacije, specijalističkog usavršavanja, organiziranja zdravstvene zaštite i ustroja HLK-a. Zanimljivo i dinamično predavanje održala je prof. prim. dr. sc. Lada Zibar o ispravnoj primjeni medicinske etike u skladu s Kodeksom u obavljanju svakodnevne liječničke prakse.

Teme tečaja potaknule su raspravu, a polaznici su najviše pitanja postavljali o čuvanju medicinske dokumentacije, pravu trećih strana na informacije o pacijentima, nasilju u obitelji, seksualnom nasilju, specijalističkim usavršavanjima, mobilizaciji liječnika u pandemiji i nadzoru nad radom liječnika. Posebno je istaknuto pitanje rodiljnog dopusta i dopusta trudne radnice.

Zbog pozitivnih ocjena i zainteresiranosti mladih kolega HLK će nastaviti s provođenjem ove vrste tečaja te se sljedeći može očekivati već najesen. Ovim putem pozivamo mlade članove HLK-a da se u slučaju nedoumica, pitanja i sugestija jave na službenu e-mail adresu: mladi@hlk.hr.

vrh stranice