" />

Seminar o osiguranju od odgovornosti liječnika 23. veljače u Zagrebu

20.02.2017.

Obavljanje liječničke profesije danas je zbog uvjeta na tržištu i povećanog rizika od pružanja zdravstvenih usluga, nezamislivo bez osiguranja. Institut za osiguranje i časopis Svijet osiguranja okupit će 23. veljače u zagrebačkom hotelu Westin, europske i domaće stručnjake koji se bave upravo osiguranjem od odgovornosti liječnika i medicinskog osoblja, kako bi se raspravilo o svim aspektima police osiguranja odgovornosti liječnika; od kreiranja pokrića u osiguravajućem društvu, ugovaranja police u bolnicama i medicinskim ustanovama do povezanih sudskih postupaka. 

Uvodno predavanje održat će Nina Jedelhauser iz najvećega svjetskog reosiguravajućeg društva Swiss Re, koja će, među ostalim, govoriti o europskim iskustvima u kreiranju polica za bolnice i medicinske ustanove. Sudionicima seminara prenijet će i iskustva rješavanja šteta te prezentirati kako su tekli sudski postupci u kojima je tužena neka europska bolnica zbog pogreške liječnika. 

Hrvatska iskustva u osmišljavanju polica i rješavanju šteta u osiguranju odgovornosti liječnika sudionicima će prenijeti Josip Mađarić iz odvjetničkog ureda Mađarić & Lui, a primjere iz domaće sudske prakse prezentirat će sudac Vrhovnog suda Đuro Sessa. Na panel raspravi koja će uslijediti, sudjelovat će i dr. med. Miran Cvitković, predsjednik Povjerenstva za ostale liječničke djelatnosti u Hrvatskoj liječničkoj komori (HLK) i mr. sc. Ante Klarić, voditelj Službe stručno-medicinskih, pravnih i međunarodnih poslova u HLK-u. 

Činjenica je da je najveći broj hrvatskih bolnica osiguran na preniske svote, definitivno nedostatne za pokriće čak i prosječnih šteta, a samo dvije, tri bolnice visinu pokrića određuju imajući u vidu mogućnost nastanka visokih šteta. Institut za osiguranje i Svijet osiguranja žele potaknuti na izmjenu takve prakse, što bi ujedno značilo i jaču pravnu zaštitu i bolnica i liječnika.

Više o seminaru i načinu prijave saznajte ovdje