" />

Slovenski liječnici prijete obnovom štrajka: „Vlada nas je izigrala“

20.02.2017.

Sindikat slovenskih liječnika Fides zaprijetio je obnovom štrajka, nezadovoljan prijedlozima koje im je prošli tjedan predstavila vlada. Predstavnici Sindikata napustili su sastanak s ministricom zdravstva, istaknuvši kako su izigrani.

Predsjednik Fides-a Konrad Kuštrin potvrdio je da su napustili sastanak s ministricom zdravstva na kojem im je predstavljen novi prijedlog vlade o tarifnom dijelu njihovih ugovora i sustavu nagrađivanja liječnika u javnom zdravstvu. „Vlada nije poštovala dogovor zbog kojega smo lani prekinuli štrajkaške aktivnosti, nego se vratila na neprihvatljive prijedloge iz sredine prošle godine“, izjavio je medijima  Kuštrin.

Napomenuvši kako zasad neće prekinute pregovore, predsjednik Fides-a najavio je obnovu zamrznutog štrajka, ukoliko do 6. ožujka ne postignu sporazum s vladajućima.  

Ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc, izrazila je žaljenje prekidom sastanka prije nego što je druga strana mogla čuti od čega se ponuda sastoji.  Ona sadrži, ustvrdila je, bolje uvjete za napredovanje i zapošljavanje mladih liječnika i specijalizanata, a sve u cilju smanjenja opterećenosti liječnika u javnom sustavu.

Podsjetimo, sindikat Fides i vlada postigli su početkom prosinca prošle godine dogovor o prekidu dvotjednog štrajka tijekom kojega su liječnici radili ograničen broj sati.

Tada je postignut dogovor u kojem je vlada bila obvezna u roku nekoliko mjeseci osigurati korekciju plaća, osmisliti bolji sustav nagrađivanja i organizaciju rada kako bi se djelovanje javnog zdravstva poboljšalo i smanjilo vrijeme čekanja na preglede i operacije. Iz Liječničkog sindikata tvrde kako su njihove plaće u prosjeku za trećinu manje u odnosu na druga zanimanja u Sloveniji te da bi trebalo zaposliti najmanje tisuću novih liječnika da bi mogli raditi u normalnim uvjetima i posvetiti se pacijentima.