Slovenski liječnici nastavljaju štrajk, ali ga neće dalje zaoštravati

15.11.2016.

Slovenski liječnici nastavljaju štrajk započet 7. studenog u svim javnim zdravstvenim ustanovama, ali ga neće dalje zaoštravati, poručili su iz liječničkog sindikata Fides, nakon pregovora s vladom u ponedjeljak.

Iako pregovori nisu iznjedrili dogovor, približili su stajališta predstavnika liječnika i vlade te su iz sindikata priopćili kako „su„svjesni da je pred vladom teška dilema koja se ne može riješiti odmah, tim više što je  prethodne vlade nisu niti pokušale riješiti“. Stoga se štrajk  nastavlja istim režimom, što znači da će liječnici raditi  samo 40 sati tjedno i djelovati kako to predviđa zakon o radu za vrijeme štrajka. U prijevodu, skrbit će o ranjivijim skupinama pacijenata te obavljati operacije kod malignih bolesnika, dok će sve nehitne intervencije i operacije biti odgođene.

Fides navodi da liječnici i stomatolozi u Sloveniji već tjedan dana štrajkaju "za više vremena za pacijente, bolji zdravstveni sustav i poštenu plaću“.

U štrajku sudjeluje većina od 6 tisuća liječnika koliko ih je zaposleno u slovenskom javnom zdravstvu. Vladi su uputili osam zahtjeva, a između ostalog traže jasno regulirane i precizne standarde za rad s pacijentima i povećanje plaće za oko 30 posto.

Slovenska vlada do sada nije pristajala na njihove zahtjeve. Navode kako bi njihovo ispunjavanje koštalo državni proračun dodatnih 80 milijuna eura godišnje.

Štrajk slovenskih liječnika podržala je i Europska federacija liječničkih sindikata (FEMS).

vrh stranice