Svečano uručene Godišnje nagrade Hrvatske liječničke komore

18.12.2018.

Na prigodnoj svečanosti održanoj u utorak u svečanoj baroknoj dvorani u Specijalnoj bolnici u Gornjoj Bistri prvi dopredsjednik/v.d. predsjednika HLK-a Krešimir Luetić i predsjednik Skupštine HLK-a prof. dr. sc. Goran Hauser uručili su godišnje nagrade ovogodišnjim dobitnicima – prof. dr. sc. Darku Chydiju, doc. dr. Marku Kutleši, doc. dr. sc. Zenonu Pogoreliću, dr. Ivani Šmit i novinarki Ani Pejičić Dejanović s Nove TV.

Čestitajući laureatima i pozdravljajući uzvanike i članove Hrvatske liječničke komore koji su dupkom ispunili dvoranu, dr. Luetić je podsjetio da je institut godišnje nagrade HLK-a krovne strukovne institucije ustanovljen prošle godine kada su dodijeljene po prvi put tijekom Sabora hrvatskog liječništva u hotelu Lone u Rovinju. Za razliku od prošle godine, ovaj smo put odlučili svečanu dodjelu godišnjih nagrada HLK upriličiti baš ovdje u jednoj specifičnoj i jedinstvenoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj, daleko od luksuza hotela i blještavila grada. Ne zato što naši kolege ne zaslužuju svjetla reflektora i nipošto zbog toga što bi se liječnici trebali nečega sramiti, nego baš zato da u ovo adventsko vrijeme poniznosti i preispitivanja, fokus našeg promišljanja i pozornosti usmjerimo na ono radi čega smo se večeras i okupili ovdje, a to su naši dragi dobitnici i njihova ostvarenja koja su u temelju dodijeljenih im nagrada. Stoga još jednom zahvaljujem ravnatelju dr. Renatu Mittermayeru i upravi bolnice u Bistri što su nas ugostili i dali nam mogućnost da se večeras ovdje okupimo, rekao je dr. Luetić.

Osvrčući se na godinu na izmaku naglasio je da je bila izazovna i zahtjevna, poglavito u kontekstu unutarkomorskih događanja.

Iz godine iza nas izlazimo snažni, čvrsti, nepokolepljivi i čistog obraza

Godina je bila turbulentna, no iz nje izlazimo snažni, čvrsti i nepokolebljivi. Izlazimo čistog obraza, izlazimo principijelni i odlučni te ojačani prevladanim unutarnjim kušnjama, rekao je dr. Luetić navodeći niz mjera koje je novo vodstvo Komore uspjelo ishoditi, a među kojima su svakako za članstvo ugovorene kamate za stambene kredite u visini od 2.18 % fiksno na sedam godina u kunama i eurima, što je daleko najniža kamata na hrvatskom tržištu. Tu je i još povoljnija Polica dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve članove Komore kao i Polica osiguranja pravne zaštite za sve radno aktivne članove HLK-a te pokriće troškova tužbi liječnika za pogrešno obračunate prekovremene sate. Naveo je i stipendije za usavršavanje liječnika. No, istaknuo je, nije sve bilo tako uspješno. U novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti nažalost nisu uvršteni ključni Komorini prijedlozi kao što su zadržavanje pripravničkog staža ili zamjensko uvođenje sekundarijata, cjelovita reforma specijalističkog usavršavanja, ukidanje tzv. „robovlasničkih ugovora“ za specijalizante, omogućavanje svim liječnicima u PZZ slobodan izbor za odlazak u koncesiju tj. privatnu ordinaciju, legalizacija velikog obujma prekovremenog rada liječnika itd. Neovisno o tomu, Komora će nastaviti s upornom argumentacijom za njihovo uvrštavanje u neke buduće izmjene i dopune zakonskog akta, i nećemo se umoriti u tome, kao ni u zagovaranju donošenja strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike ili eventualno njegovog ekvivalenta u vidu Zakona o plaćama liječnika, upravo po uzoru na naše suce i pravosudne dužnosnike, poručio je čelni čovjek HLK-a, ističući kako unatoč ne baš obećavajućim trendovima za liječništvo, ipak iskreno vjeruje da će nova godina donijeti bolji status liječnika i pozitivne pomake u liječničkoj struci.

Predsjednik Skupštine HLK prof. Hauser: Nagrade imaju posebnu težinu jer ih dodjeljuje struka

Čestitajući nagrađenima predsjednik Skupštine HLK prof. dr. sc. Goran Hauser istaknuo je kako nitko od liječnika koji se svakodnevno brinu za pacijente ne misli o nagradama, ali na koncu kada to prizna struka ima težinu i poseban značaj. U vremenima koja i nisu naklonjena liječnicima, ove nagrade su dokaz našeg rada, naše misije na dobrobit pacijenata rekao je prof. Hauser dodajući da se liječnici moraju međusobno cijeniti i čuvati, jer da to umjesto njih nitko neće raditi.

Na svečanosti su bili i predstavnici ministarstva zdravstva pomoćnica ministra prim. Vera Katalinić Janković, pomoćnik ministra prof. Vili Beroš i državni tajnik prim. Željko Plazonić koji je nazočne pozdravio u ime ministra zdravstva Milana Kujundžića, dopredsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Igor Tripalo, član saborskog Odbora za zdravstvo prof. Željko Jovanović i brojni drugi.

Državni tajnik prim. Ž. Plazonić: nagrade su dokaz iznimnog rada i obveza za daljnji uspješan rad

Ove su nagrade dokaz kako se kvalitetnim i poštenim radom mogu napraviti iznimni rezultati koje na koncu dobiju priznanje struke. Čestitam vam na nagradama, ali to vam je i obveza, poručio je laureatima prim. Plazonić ocjenjujući kako je hrvatski zdravstveni sustav, bez obzira na sve kritike, jedan od najuređenijih u Hrvatskoj. Nužnim je istaknuo kako se stvari ne smiju gledati samo negativno jer je Hrvatska, što se zdravstvene zaštite tiče u mnogim segmentima u samom vrhu među europskim zemljama.

Posebni dojam na uzvanike ostavio prostor bolnice i ljubazni domaćini

Posebni dojam među svim uzvanicima ostavio je prostor bolnice, baroknoga dvorca koji je već niz godina bolnica za skrb o teško bolesnoj djeci, a koja je, istaknuli su svi govornici primjer izvrsnosti i brige za najpotrebitije, za djecu.

I ova odluka vodstva HLK-a da ovu svečanost dodjele godišnjih nagrada upriliči u našoj bolnici doživljavamo kao iznimnu čast i poruku da naša bolnica i naša djeca, ma kako teški pacijenti bili, nisu na marginama društva i skrbi, rekao je ravnatelj Mittermayer i pozvao sve u posjet bolesnoj djeci.

Prije početka svečanosti v.d. predsjednika Komore dr. sc. Krešimir Luetić predao je ravnatelju Mittermayeru prigodne darove za djecu koja se liječe u toj bolnici.

Svečanost dodjele godišnjih nagrada uveličao je Big band Hrvatske liječničke komore i jazz pjevačica Jelena Balent.

Laureati HLK-a

Izvršni odbor Hrvatske liječničke komore Godišnju nagradu za najzapaženije stručno ostvarenje dodijelio je prof.dr.sc. Darku Chudyju, neurokirurgu i neuroznanstveniku iz KB Dubrava.

Najzapaženije stručno ostvarenje prof. Chudya ogleda se u razvoju robotske neuronavigacije i razvoja prvog hrvatskog neurokirurškog robota Ronna. Taj projekt kao jedan od idejnih začetnika, prof. Chudy je razvio zajedno s profesorom robotike Bojanom Jerbićem i profesorom Gojkom Nikolićem kao interdisciplinarni projekt zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i KB Dubrava.

Godišnja nagrada za znanstveni doprinos unapređenju liječničke struke, liječnicima znanstvenicima životne dobi iznad 40 godina dodijeljena je doc. dr. sc. Marku Kutleši, specijalistu infektologije iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“.

Doc. Kutleša značajno je pridonio unapređenju kliničke struke i profesije objavljivanjem svog izvornog znanstvenog rada. U 2017. objavio je pet izvornih znanstvenih radova u znanstvenim časopisima indeksiranim u bazi Web of Science (WoS), od čega je prvi autor u tri znanstvena rada. Godišnja nagrada za znanstveni doprinos unapređenju liječničke struke, liječnicima znanstvenicima životne dobi do 40 godina dodijeljena je doc. dr. sc. Zenonu Pogoreliću specijalistu dječje kirurgije zaposlenom u KBC-u Split.

Doc. Pogorelić je u 2017. godini objavio trinaest izvornih znanstvenih radova u znanstvenim časopisima indeksiranim u bazi Web of Science (WoS), od čega je prvi autor u osam znanstvenih radova.

Godišnjom nagradom za promicanje interesa hrvatskog liječništva i zaštitu prava liječnika nagrađena je dr. Ivana Šmit, specijalistica interne medicine, subspecijalistica kardiolog iz OB Sisak.

Uz svoj stručni rad značajan dio svog vremena dr. Šmit izdvaja za promicanje interesa hrvatskog liječništva i zaštitu prava liječnika što ostvaruje djelujući na četiri razine: kroz HLK, HUBOL, Hrvatski liječnički sindikat te izravno u radnoj sredini u Radničkom vijeću u OB Sisak.

Godišnju nagradu za promicanje ugleda hrvatskih liječnika i liječničke profesije u javnosti Izvršni odbor HLK-a dodijelio je dipl. polit. Ani Pejičić Dejanović, novinarki Nove TV.

U svojim prilozima Pejičić Dejanović često je imala mlade liječnike koji se bore s egzistencijalnim problemima, iskusne liječnike koji su napravili veliki iskorak u hrvatskoj medicini, te predstavnike liječničkih udruga. Probleme o kojima je izvještavala nikada nije preuveličavala niti umanjivala, te ih je uvijek pravilno adresirala. Njezin novinarski rad ocijenjen je objektivnim i visokoprofesionalnim.

vrh stranice