U Splitu predstavljena knjiga prof. Lučića „Od vila ilirskih do Bijeloga puta“ u nakladi HLK-a

14.12.2018.

Knjiga prof. dr. sc. Ive Lučića „Od vila ilirskih do Bijeloga puta – stranputicama bosanske i hercegovačke povijesti“ u nakladi Hrvatske liječnike Komore predstavljena je u četvrtak 13. prosinca u Nadbiskupijskom sjemeništu u Splitu. Na predstavljanju knjige u kojoj autor piše o dva stoljeća bosansko-hercegovačke povijesti, a zadnji dio posvećuje humanitarnom konvoju Bijeli put, uz gradske predstavnike i predstavnike tamošnjih institucija bili su i liječnici koji su sudjelovali u Konvoju i oni koji su u to vrijeme radili u KBC Split koja je bila svojevrsna pozadinska bolnica onoj ratnoj u Novoj Biloj, koja im je pomagala u svemu.

U ime nakladnika okupljene je pozdravio i na dolasku zahvalio predsjednik Vijeća HLK-a dr. Krešimir Dolić naglasivši da je knjiga svojevrsni svjedok vremena. Te 1993. u prosincu, Konvoj je donio nadu izmučenim Hrvatima Lašvanske doline, kojih je bio 70.000. Začuđujuće je što su i strani mediji izvještavali o gladnom i izmučenom stanovništvu središnje Bosne koje je bilo u okruženju vise od 200 dana, no nitko nije radio ništa da im se pomogne, rekao je Dolić.

Recenzent knjige, osnivač saniteta HVO-a, liječnik u ratnoj bolnici smještenoj u crkvi Sv. Duha, dr. Ivan Bagarić pozdravio je i zahvalio svim nazočnim liječnicima splitske bolnice, kolegama iz tog doba koji su im bili potpora, a među njima posebno tada glavnoj sestri splitske bolnice Mariji Županović.

Splitska bolnica bila je "joker zovi" u svakom trenutku, rekao je dr. Bagarić. U ime tadašnjeg ravnatelja splitske bolnice Mihovila Biočića gospođa Marija Županović pozdravila je nazočne i prisjetivši se tih dana istaknula kako su svi djelatnici bolnice bili u svakom trenutku spremni pomoći Hrvatima u BiH i svim stradalima. Ravnatelj Biočić pozvao je sve kolege iz dalmatinskih bolnica i spontano smo svi među sobom podijelili zaduženja. Duh zajedništva rezultirao je s dvije tone prikupljenih lijekova, posteljine, baterija, hrane. Konvoj je iz Zagreba došao i u bolnički krug. Predali smo pošiljku, a ravnatelj Miočić pročitao je dirljivo pismo, prisjetila se Županović. Dodala je kako su nakon toga za desetak dana čuli da povratak Konvoja nije lagan te da je ravnatelj Biočić uputio pismo svim medijima apelirajući na vojne zapovjednike armije BiH da ih puste da se slobodno vrate. Nažalost poginuo je vozač kamiona Ante Vlajić, a bilo je i ranjenih, prisjetila se glavna sestra Marija.

Predstavljač knjige prof. Mladen Ančić rekao je da je knjiga nastavak na onu o vukovarskoj bolnici, odnosno prikaz stvaranja rubova hrvatske nacije u 19. stoljeću te da je autor to prikazao na vrlo pregledan način, ali iz svog vlastitog diskurstva i zanimanja koje je drugačije od svih dosadašnjih.

Autor Ivo Lučić, naveo je da knjiga sadržava događaje iz dva stoljeća hrvatske nacije, veze Hrvata iz BiH s Hrvatskom. Pokušao sam sam sebi objasniti sto se hrvatskom narodu ciklički događa kroz zadnja dva stoljeća.Na kraju je poručio da su liječnici i svi ljudi iz Konvoja, liječnici i sestre iz splitske bolnice stvarni heroji kojima posvećuje svoju knjigu. Nakon pothvata Bijelog puta u franjevačkoj bolnici u crkvi Sv. Duha i kasnije u novosagrađenoj zgradi bolnice, do 2000. godine radilo je, uz ostale zdravstvene radnike, ukupno 313 liječnika iz 29 hrvatskih gradova, a najviše iz Splita.

vrh stranice